Grenel: Ideja o razmeni teritorija potekla od Boltona, a ne od Trampa

Džon Bolton
Izvor: Politico

Specijalni izaslanik SAD za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel izjavio je da je ideja o razmeni teritorija potekla od bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, a ne od američkog predsednika Donalnda Trampa, prenosi Gazeta Ekspres.

Grenel je, u intervjuu za Foks Njuz, objasnio da pitanje razmene teritorije Srbije i Kosova nije ideja aktuelnog ameičkog predsednika.

"Trenutno sam u drugačijoj situaciji, zbog situacije koju je stvorio Džon Bolton, a koji se razlikovao od predsednika Trampa u odnosu na Kosovo i Srbiju. Sve vreme sam morao da se borim sa glasinama o razmeni teritorija, što nikako nije Trampova politika. Obe strane kažu da su to čuli od Boltona", rekao je Grenel.

Grenel kaže da se zato bori protiv glasina koje su procurile zbog činjenice da je Bolton vodio svoju politiku, a ne politiku Trampa.

"Kada pristanete da radite za predsednika poput Trampa, koji je čovek koji želi da promeni Vašington, ne možete da se ponašate kao Džon Bolton. Ovo nije sukob demokrata i republikanaca, već "rat" između zvaničnog Vašingtona i ostatka Amerike", rekao je Grenel.

Na sastanku u Beloj kući 27. juna sastaće se će lideri Srbije i Kosova uz posredovanje Ričarda Grenela, a primiće ih glavni savetnik američkog predsednika Robert O'Brien.

Sastanak je komentarisala i američka ambasada u Prištini, navodeći da će sastanka u Vašingtonu otoviriti vrata ekonomskom razvoju regiona.

"Ova prilika u Beloj kući otvara vrata za novi ekonomski i investicioni razvoj. Sjedinjene Američke Države nadaju se da će lideri Kosova i Srbije iskoristiti ovu priliku da se vrate dijalogu i započnu novu fazu stabilnosti i prosperiteta. Ljudi u regionu to zaslužuju", navedeno je u objavi na Tviteru Američke ambasade u Prištini.