Grenel: Sa sporazumom iz Vašingtona smo u kampanji mira

Ričard Grenel
Izvor: © Kosovo Online

Specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel izjavio je da je sporazum u Vašingtonu postignut jer su obe strane rekle da je vreme da se sagleda njihova situacija, i da su ih timovi bivših američkih predsednika Baraka Obame i Džoa Bajdena ignorisali osam godina.

“Taj sporazum bio je samo zato što su Srbi i Kosovari rekli - mislimo da je ovo trenutak za nas, jer nas je tim Obama-Bajden ignorisao osam godina, trenutak da sagledamo našu situaciju i da nam pomognete. Mi smo to i učinili i pogledajmo šta se dogodio, u kampanji mira smo, sa sporazumom o ekonomskoj normalizaciji”, naglasio je Grenel.

Naveo je da je to jedna od onih stvari koja funkcioniše samo kada autsajder misli drugačije, dodajućio da je Donald Tramp bio autsajder u trenutku kada je uskočio i rekao da to nema smisla.

“Pregovaramo o nekim stvarima između Kosova i Srbije i tradicionalisti, balkanski „stručnjaci“ iz Stejt departmenta rekli su da treba razgovarati o političkim pitanjima. Radimo ovo 21 godinu i ništa se nije dogodilo. Tramp je rekao ‘pokušajte da razgovarate o poslovima ekonomske normalizacije, da biste videli da li će biti napretka. Razgovarajmo o železnici, ekonomskom razvoju, otvaranju novih radnih mesta”, rekao je Grenel, prenosi Koha. 

O jezeru Gazivode

Grenel je takođe govorio o pitanju jezera Gazivode, za koje su se strane složile da promene naziv.

“To je jezero čija se veća površina nalazi na Kosovu, a nešto u Srbiji. Odlučili smo da je ovo jezero prilika za ekonomski razvoj i da se ne koristi pravilno. To je bio deo pregovora koji sam odlučio da ih podstsknem ka ekonomskom razvoju. Rekli smo „može li američko Ministarstvo energetike poslati tim stručnjaka i inženjera na to jezero. I neka SAD plate za izradu izvodljivosti, i da vidimo kako možemo zajedno da radimo kako bismo smislili ideju da ovo jezero iskoristimo za energiju i stvaranje novih radnih mesta”, rekao je Grenel.

Obe strane su pristale i sviđala im se ideja dolaska američkog Ministarstva energetike, međutim strane se nisu složile oko naziva jezera.

“Rekao sam im da stvaramo radna mesta, dovodimo inženjere koji će analizirati sve ove aspekte i ponovo smo se vratili nazivu. Došli smo do zaključka da jezero nazivamo sa dva imena koja su koristile strane. Obe strane su želele da pregovaraju o nazivu. U šali sam rekao da ga mogli nazvati Trampovo jezero”, rekao je Grenel.

Obe strane su odmah rekle da mogu pristati na takav naziv jezera, dodao je on.

“Sada je zapravo počelo da ide u tom pravcu. To je kompromis po složenom pitanju. Počelo je u šali, ali ovo pitanje sa nazivom deluje kao rešenje”, rekao je Grenel.