Grlić Radman: Ne želimo da otvorena pitanja opterećuju Srbe u Hrvatskoj ni Hrvate u Srbiji

Gordan Grlić Radman
Izvor: Klan Kosova

Ministri spoljnih poslova Srbije i Hrvatske Ivica Dačić i Gordan Grlić Radman u Subotici su večeras dogovorili korake koji će prethodniti njihovom bilateralnom susretu, koji ima za cilj da se smanji razlike u stavovima Beograda i Zagreba kako otovrena pitanja ne bi opterećivala Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji, prenosi RTV.

"U interesu građana moramo da radimo i sarađujemo. Poltika je izuzetno odgovorna disciplina, a naši građani očekuju unapređenje naših dobrosusedskih odnosa, i to je manifestacija potličke zrelosti, posebno u trenutku velikih izazova i kriznih situacija u našem okruženju", rekao je Grlić Radman, preneo je Fonet.

Izražavajući zadovoljstvo što se sastao sa Dačićem na Velikom prelu, koje u Subotici više od jednog veka organizuju Hrvati Bunjevci, Glić Radman je naveo naredne korake u odnosima dveju zemalja, od rada na inventaru prioritetnih pitanja o kojima će se razgovarati, do dolaska ministarke za evropske integracije Tanje Miščević u Zagreb, jer je, kako je naglasio Hrvartskoj u interesu pomoć i podrška Srbiji na evropskom putu.

"Kolegi Dačiću predstavio sam plan rešavanja naših pitanja. Dačić je rekao da se različitosti moraju reducirati, ali da zajednički pogled ne bi bio različit potrebno je govoriti otvoreno. Niko ne može da se pretvara da se ništa nije deslo pre 32 godine. Postoji nešto što opretećuje naše odnose. Ne želimo da naša otvorena pitanja opterećuju Srbe u Hrvatskoj ni Hrvate u Srbiji", rekao je hravatski ministar za spoljne i evropske poslove.

Dačiću je kako kaže, predstavio plan koji podrazumeva sastanak pomoćnika dva minstarstva, "koji će imati konsultacije i dati inventar odnosa, svega o čemu će razgovrati uključujući ugovorne odnose i sve druge sadržaje od značaja za naše odnose".

Kako kaže sledeća stavka biće sastanak koordinatora, za otvorena pitanja na nivou državnih sekretara. Hrvatska, kako kaže, ima osobu koja će biti nadležna za odnose sa Srbijom i očekuje da Srbija imenuje svoju. Dodao je da je ta osoba u rangu zamenika ministra.

Grlić Radman je rekao da je treći korak, vezan za evropske integracije, najavila ministar za evrointegracije Tanja Miščević.

"Pozvao sam je da poseti Zagreb. Hrvatskoj je u interesu pomoć i podrška Srbiji na evropskom putu. Zato moramo da razgovaramo i o vladavini prava, Poglavljima 23 i 24, manjinskim pravima, nestalima, procesuiranju ratnih zločina, odšteti logorašima", rekao je Grlić Radman.

Hrvatska, kako je dodao, Srbiji može dati odgovore, ekspertitzu i iskustvo. Naglasio je da je dobra vest to što će se nastaviti rad na rasvetljavanju sudbine nestalih, i dodao da Hrvatska traga za 1.816 ljudi.

"Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestale Veljko Odalović u ponedeljak stiže u Zagreb, gde će se sastati sa svojom koleginicom iz Ministarstva hrvatskih branitelja", rekao je on.

Prema njegovim rečima, svi ti koraci prethodiće bilateralnom susretu sa Dačićem, koji će biti dobro pripremljen.

"Moći ćemo da razgovaramo ozbiljno o svemu ne samo o bilateralnim temama jer svima nama je interes mir stablnost i sigurnost. Ništa nema alternativu tome da svi građani budu sigurni, da imaju dobre odnose, da su se rešila granična pitanja, da se razgovara o svim pitanjima, da su se različitosti smanjile, to je bitno", rekao je Grlić Radman i naglasio da je važno da se vodi računa o političkoj odgovornosti.