Grlić Radman: Savetnik ambasade Srbije proglašen personom non grata

Gordan Grlić Radman
Izvor: reporteri

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je da će Hrvatska proterati srpskog diplomatu, kao meru reciprociteta zbog poteza zvaničnog Beograda, prenosi hrvatski portal Index.

"Odlučili smo da se savetnik ambasade Srbije u Hrvatskoj Petar Novaković proglasi personom non grata Hrvatske. Nota je uručena ambasadorki i u njoj se navodi da savetnik mora da napusti teritoriju Republike Hrvatske", rekao je.

Kazao je i kako odbacuju osnove po kojima je proteran hrvatski diplomata Hrvoje Šnajder iz Srbije i dodao da Hrvatska nije dobila razloge za proterivanje hrvtaskog diplomate.

"Hrvatskom ambasadoru nije dat razlog, rečeno je da nije nužno reći razlog. Mi ne znamo razloge odluke, tim više je to zabrinjavajuće“, naveo je on.

Na pitanje o pisanima srpskih medija  da je hrvatski diplomata proteran pod optužbana za špijunažu, rekao je da ga nisu proterali mediji, već srpsko Ministarstvo spoljnih poslova. 

"Nisu ga proterali mediji, nego Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Oni nisu izrazili razloge, oni su naši partneri za komunikaciju, to je za nas relevantno. A ostale špekulacije, kako kome odgovara", rekao je Grlić Radman. 

Dodao je da "niko nije očekivao ovakav potez komšija".

"Predvideli smo eskalaciju, ali ne i ovakav radikalan potez, to nije uobičajeno", rekao je on. 
 
Naglasio je da je Hrvatska samo na odluku Srbije odgovorila recipročno. 

"Ovo nismo očekivali, od Srbije smo očekivali pruženu ruku. Srbija je tako postupila, mi smo samo odgovorili recipročno", istakao je Grlić Radman. 

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije proglasilo je prvog sekretara u ambasadi Hrvatske u Beogradu Hrvoja Šnajdera personom non grata, a kako navode pojedini mediji razlog za to je što se bavio špijunažom.