Zagreb žali zbog proterivanja hrvatskog diplomate iz Beograda i najavljuje odgovor

Zagreb
Izvor: pixabay.com

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) Hrvatske saopštilo je da žali zbog odluke Srbije da prvog sekretara Ambasade Hrvatske u Beogradu Hrvoja Šnajdera proglasi personom non grata i istovremeno navodi da odbacuju osnov za njegovo proterivanje, te da zadržavaju pravo da odgovore na ovaj potez u vreme i na način koji odaberu, prenosi RTV.

"U potpunosti odbacujemo osnov za proterivanje akreditovanog hrvatskog diplomate. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljoj destabilizaciji osetljivih regionalnih političko-bezbednosnih prilika u vreme kada je stabilnost na jugoistoku Evrope od izuzetne važnosti za celu Evropu", navodi se u objavljenom saopštenju MVEP-a.

Kažu da se "očekivala eskalacija odnosa uoči izbora u Srbiji, ali da nisu očekivali proterivanje diplomata".

Iz MVEP-a kažu da su zabrinuti zbog proterivanja njihovog diplomate i smatraju da to, kako tvrde, predstavlja dodatni pritisak na zaposlene u hrvatskoj Ambasadi u Beogradu, koji se posebno manifestuje u predizborno vreme u Srbiji.

"S tim u vezi, izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od Republike Srbije u ovo vreme realizuje drastičnom odlukom o proterivanju diplomata", navodi se u reagovanju iz resora ministra spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radmana.

Dodaju da MVEP zadržava pravo da odgovori na ovaj potez u vreme i na način koji odabere.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije sinoć je saopštilo da je donelo odluku da, u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Hrvatske u Beogradu, za personu non grata.

''Tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću'', saopšteno je iz srpskog Ministarstva.

Pojedini mediji prenose da je Šnajder proglašen personom non grata zbog sumnje da se bavio špijunažom.