Grubješić i Milivojević: Poseta Piča Srbiji motivisana ispitivanjem bezbednosne situacije na Kosovu

Stjuart Pič
Izvor: Kosovo Online

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić i bivši diplomata Zoran Milivojević ocenili su da je prva poseta britanskog izaslanika Stjuarta Piča Srbiji bila motivisana ispitivanjem mogućnosti za nastavak razgovora Breograd i Prištine, ali pre svega ispitivanjem bezbednosnih aspekata situacije na KiM i u BiH, prenosi Tanjug.

Grubješić je za TV Pink rekla da Britanci nakon Bregzita traže svoje mesto u svetu i u ovom delu Evrope i podsetila da su u prethodnim fazama razgovora o KiM britanski političari Ketrin Ešton i Robert Kuper pomogli da se briselski dijalog završi mnogim sporazumima na koje se mi pozivamo sada kada razgovaramo o rešavanju problema Kosova.

"Kada je Eštonova otišla stvari su krenule u drugom pravcu i od tada su pregovori zapeli. Povratak Britanaca govori nam da bi se stvari mogle ubrzati u sadejstvu, prevashodno sa SAD, a sa EU onoliko koliko mora", rekla je Grubješić.

Podsetila je da je konstanta britanske politike da se Zapadni Balkan uključi u evroatlanstski prostor.

Milivojević je ocenio da je u fokusu Velike Britanije poslednjih 200 godina bilo zaustavljanje Rusije na Balkanu i da će to i ovog puta biti u prvom planu.

"Treba očekivati aktivan prilaz Velike Britanije, već vidimo da i u BiH šalju nekakve snage i daju do znanja da neće dozvoliti da budeu izuzeti iz dešavanja na Balkanu, a pre svega na Kosovu i u BiH. Lično mislim da sa Britanijom treba više računati kao bližoj vašingtonskom pristupu nego briselskom", ocenio je Milivojević.

Podsetio je da je prethodna premijerka Tereza Mej izjavila prilikom posete Skoplju 2018. pred Bregzit da će Britanija ostati aktivna na Balkanu i da se na to računa, i ocenio da je Pič eksponent te politike.

"Dobro je da se uključe, ako će da budu konstruktivni. Ja lično imam rezervi prema tome, zbog naših iskustava s britanskom politikom", rekao je Milovojević.

On je naglasio da će ključni test za posrednike u dijalogu Beograda i Prištine biti zahtev da se Srbima na Kosovu omogućji glasanje na predstojećim aprilskim izborima po modelu koji je tražila Srbija.