Grubješić: Merkel je bila saveznik Srbije

Suzana Grubješić - Centar za spoljnu politiku
Izvor: RTS

Nekadašnja potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić rekla je, povodom posete nemačke kancelarke Srbiji, da je Angela Merkel "žena sa istoka, koja je vladala Zapadom", prenosi Tanjug.

"To je moja prva pomisao o njoj i svemu što je učinila za Nemačku, EU i svet dok je bila kancelarka Nemačke. Na žalost, ona je najavila da se neće ponovo kandidovati", rekla je Grubješić i ukazala na to da će Merkelova ostati na čelu vlade dok se ne formira nova, a to bi moglo da potraje izvesno vreme.

Grubješić je ocenila da je Merkelova bila saveznik Srbije i podsetila da je svojevremeno doprinela da se neutralizuje neumesna izjava tadašnjeg premijera, danas predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, koja je pretila da eskalira u "trgovinski rat" između dve zemlje.

Prema njenoj oceni, EU će se možda i teže privići na odlazak Merkelove od Nemačke i Nemaca.

"Bez njene glavne reči nisu donošene važne odluke, jer se znalo da je ključ bio u, kako je rekao jedan od njenih bliskih saradnika, "strateškom strpljenju Angele Merkel", kaže Grubješić.

Iako je tokom migrantske krize Merkelova prilično polarizovala nemačko društvo, Grubješić podseća da mnoge ankete koje su sprovedene u Nemačkoj ukazuju na to da bi i na ovim izborima ona imala velike šanse da pobedi.