Grubješić: Palmer proverava kada će biti nastavljen dijalog

grubješić
Izvor: istinomer.rs

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku ne veruje da će se nakon razgovora predsednika Srbije Aleksandar Vučića sa specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta Metjuom Palmerom čuti nešto konkretnije od onoga što je Palmer već govorio.

"On promoviše da nema nametanja veštačkih rokova, da SAD neće pritiskati strane da se dogovore, i treće, da će Vašington podržavati kompromisni predlog, šta god to značilo sa njihove tačke gledišta. Jer, uz to obično ide i napomena da je cilj da se dođe do uzajamnog priznavanja Kosova i Srbije", kaže Grubješićeva za Novosti.

Ona napominje da je cilj Palmerovih razgovora da se vidi kada će doći do nastavka dijaloga Beograda i Prištine, imajući u vidu izjave kandidata za premijera Aljbina Kurtija da mu dijalog nije prioritet.

Paralelno sa Palmerovom virtuelnom turnejom, nekadašnji ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, koji je ovde službovao za vreme demokratskog predsednika Baraka Obame, izjavio je kako on vidi rešenje spora Beograda i Prištine.

Za Glas Amerike Kirbi je naveo da bi "sve trebalo da ostane u granicama koje su uspostavljene, uz razumevanje da će se Srbija pridružiti Evropskoj uniji", ali i da je potrebno da za sporazum postoji "nagrada".

"Ona može biti članstvo u EU, ili neka vrsta pomoći za ekonomski razvoj. Da Srbija i Kosovo konačno imaju produktivnu ekonomiju u kojoj ljudi mogu dobiti posao koji je pristojno plaćen. Jer, ako ćete se odreći ideje o "velikoj Srbiji", sa političke tačke gledišta, potrebno je nešto da dobijete zauzvrat. Niko ne želi da se nečega odrekne, a da ne dobije ništa zauzvrat. Ako postoji sporazum, Sjedinjene Države će biti pozvane da pomognu novčano. To isto važi i za Evropsku uniju", naveo je Kirbi.

Na pitanje podrazumeva li ovakav pristup da u SAD smatraju da Srbija Kosovo treba da stavi na nekakvu licitaciju, Grubješić kaže da Kirbi o američkoj novčanoj pomoći govori kao o podsticaju dvema stranama da nađu način da se dogovore.

"To je vrlo maglovito, baš kao što je maglovita i evropska perspektiva o kojoj nam govori Brisel",  kaže Grubješićeva.

Ja
15. Mart 2021.
Nemoze da bude uzajamnog priznavanja zasto ne razumeju kolko godine se treba njima objasniti !!!!!