Grubješić: Proširenje postaje ideološko pitanje unutar Evropske unije

Suzana Grubješić
Izvor: Kosovo Online

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ocenila je ocenila je za Tanjug, da je u nacrtu Deklaracije koja će biti usvojena na Samitu EU-Zapadni Balkan koji se održava danas na Brdu kod Kranja, više pažnje posvećeno funkcionalnoj integraciji regiona, nego što je to bio slučaj do sada dodajući da se može zaključiti da proširenje postaje ideološko pitanje unutar EU.

"Iz nacrta ove Deklaracije možemo da zaključimo da je više pažnje posvećeno funkcionalnoj integraciji regiona, ekonomiji, investicionom planu, zelenoj agendi... nego u prethodnim deklaracijama", kazala je Grubješić za Tanjug.

Smatra da je dobro da je ipak u tekst Deklaracije ubačena reč "proširenje", uz standardnu podršku evropskoj perspektivi regiona.

Ipak, primećuje da nema vremenske odrednice za proširenje koju su neke članice EU predlagale, a neke se tome protivile.

"Nažalost, proširenje postaje ideološko pitanje unutar EU, što za rezultat ima rezervisanost nekih zemalja prema prijemu novih članica", navodi.

Grubješić ukazuje na to da će podrška EU i dalje biti povezana sa napretkom u vladavini prava i društveno-ekonomskim reformama, kao i sa poštovanjem evropskih vrednosti, pravila i standarda.

Prema njenim rečima, ostaje da se vidi da li će podrška regionu biti konkretizovana do kraja godine i da li će se svi kandidati za članstvo i potencijalni kandidati pomeriti s mesta na kome su, kako kaže, zaglavljeni već duže