Plenković: Samit šalje poruku privrženosti proširenju

Andrej Plenković
Izvor: Tanjug

Hrvatski premijer Andrej Plenković istakao je da je cilj današnjeg Samita EU-Zapadni Balkan slanje snažne poruke podrške, privrženosti procesu proširenja i podsticanja reformi, prenosi Tanjug.

Plenković, je pred početak Samita na Brdu kod Kranja, kazao da će biti donet paket niza ulaganja u države regiona, sa ciljem bolje povezanosti, bržeg ekonomskog rasta, kvalitetnih socijalnih uslova u susedstvu.

„Hrvatskoj je bitno da se nastavi proces pregovaranja, kao i da dođemo u situaciju da se otvore pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom“, kazao je on.

Plenković je istakao da je Hrvatska jedna od zemalja EU koja je zagovornik proširenja, i koja je poslednja ušla u Uniju, te je spremna da podeli svoje iskustvo, uz uverenje da je to jedini pravi put za razvoj susedai.

Rekao je da će danas tema biti i BiH, sa kojom, kako kaže, Hrvatska ima granicu dužu od 1.000 kilometara.

Prema njegovim rečima Hrvatska će se danas zalagati za ravnopravnost svih naroda, poštovanje Dejtonskog i Pariskog sporazuma, a to, kaže, znači da Hrvatska očekuje da institucije BiH izmene na primeren način izborno zakonodavstvo pre izbora 2022.

„Na taj način bi se osiguralo da se svi osećaju legitimno zastupljeni u BiH, da sva tri naroda zajednički deluju na evropskom putu, i u evropskom procesu“, objasnio je on.

Na pitanje o čemu će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao je da na svakom sastanku razgovaraju o nizu tema, i da se radi o sastancima neformalnog karaktera.

Na dodatno pitanje da li će da reaguje na izjave iz Srbije, Plenković je kazao da se „ping- pongom“ može baviti sa prijateljima, ali igrati ping-pong političkom retorikom koja pooštrava odnose, nije njegov stil.

„Moj stil je rešavanje otvorenih pitanja, unapređivanje saradnje, imati kvalitetan odnos prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, što imamo, snažiti hratsku manjinu u Srbiji, brinuti o njihovim udžbenicima u kojima se negira postojanje hrvatskog jezika“, dodao je on.

Plenković je naglasio da su nužno potrebni podaci od Srbije kako bi se moglo nastaviti potraga za nestalima, što očekuju porodice posle 26 godine.