Gudžić: Kosovske političke elite žele ZSO po hrvatskom modelu - ljušturu bez sadržaja

Aleksandar Gudžić
Izvor: Kosovo Online

Analitičar iz Gračanice Aleksandar Gudžić ukazao je da kosovske političke elite suštinski žele da izbegnu davanje bilo kakve autonomije srpskoj zajednici i da bi to u najboljem slučaju bio hrvatski model u kome bi Zajednica srpskih opština bila nevladina organizacija.

"Srbi na Kosovu ne bi dobili nikakav oblik autonomije. Ta Zajednica srpskih opština, ako bi bila formirana po željama i spremnosti kosovskih, albanskih kosovskih političkih elita, bila bi nevladina organizacija. Ljuštura bez sadržaja, u kojoj bi Srbi deklarativno imali izvesten oblik autonomije, ali suštinski ne bi imali autonomiju i ne bi mogli da odlučuju o životno važnim pitanjima", kazao je Gudžić za Kosovo onlajn.

On je dodao da bi takva vrsta autonomije najviše podsećala na oblik samoorganizovanja srpske zajednice u Hrvatskoj.

"Današni položaj Srba u Hrvatskoj je takav da Srpsko nacionalno veće ima statut nevladine organizacije. Dakle, političke predstavnike Srba u Hrvatskoj niko ne pita za ništa, oni ne odlučuju u ključnim i važnim problemima. Nažalost”, konstatuje Gudžić.

Dodaje da se paralela sa Hrvatskom može izvuči i po drugom osnovu.

"Hrvatska vojska je nakon rata devedesetih izašla kao pobednik i hrvatske političke elite smatraju da im kao pobednicima pripada ta čast i mogućnost da diktiraju uslove i oblike autonomije Srbima. Što je razumljivo. Takav oblik autonomije kosovske političke elite žele da daju i kosovskim Srbima. Dakle, da ZSO bude nevladina organizacija, ljuštura bez sadržaja. To je najveći oblik autonomije koje su današnje političke elite kosovskih Albanaca na Kosovu spremne da daju Srbima", smatra Gudžić.

Na pitanje da li Srbi očekuju da bi dobili status koji ima Republika Srpska unutar BiH, primećuje da je reč o narativu koji potenciraju upravo albanske političke elite i to, kako naglašava, da bi zaplašili zapadne diplomate.

"Oni ne žele da ZSO bude neka nova Republika Srpska ili Krajina. Oni zapravo koriste narativ i rečnik koji razumeju diplomate koje dolaze iz zemalja zapadne demokratije. Tu prve svega mislim na zemlje zapadne Evrope, ali i na SAD. Dakle, oni koriste taj narativ, plaše političke elite koje dolaze, međunarodne predstavnike koji dolaze iz Amerike i zemalja zapadne Evrope kako bi sprečili da bilo kakav oblik autonomije daju Srbima”, ističe Gudžić.

Objašnjava da ključan uzrok leži u činjenici da kosovske političke elite ne želi da se suoče sa bližom prošlošću.

"Današnje kosovske političke elite nisu spremne da se suoče sa zločinima koje su u ime albanskog naroda počinili pojedinci u OVK i drugim paravojnim formacijama 1999. godine i 2000. godine. Oni nisu spremni da se suoče sa činjenicom da je preko 230.000 Srba proterano 1999. i 2000. godine. Oni nisu spremni da se suoče sa činjenicom da je nad srpskim kulturnim nasleđem izvršen kulturcid, jer je u periodu od 1999. do 2004. godine uništeno preko 150 crkava i manastira od kojih su neki remek delo svetske kulturne baštine, najznačajniji spomenici na globalnom nivou. Dakle, i to samo govori o nezrelosti društva, političkog miljea na Kosovu", zaključuje Gudžić.