Gudžić o vraćanju spomenika: Diplomate zapadnih zemalja reaguju isključivo na pritisak medija

Aleksandar Gudžić
Izvor: Kosovo Online

Istoričar Aleksandar Gudžić ocenio je za Kosovo onlajn nakon vraćanja spomen ploče srpskim vojnicima da diplomate zapadnih zemalja na Kosovu reaguju isključivo na pritisak medija i da se ne bave činjenicama i istorijskom naukom.

Do vraćanja spomen ploče srpskim vojnicima postradalim u ratovima od 1912. do 1918. došlo je nakon pritiska srpskih medija, tvrdi Gudžić.

„Svakako, ambasade Francuske i Nemačke reagovale su na pritisak srpskih medija. Postavlja se pitanje šta ti ambasadori rade. Zaista je bilo smešno i komično obrazloženje francuskog ambasadora zašto su prvi put uklonili ploču sa natpisom na ćirilici. Izjavio je to pod pritiskom medija. Izgleda da diplomate zapadnih zemalja na Kosovu reaguju isključivo na pritisak medija, ne bave se činjenicama i istorijskom naukom“, rekao je Gudžić.

On ističe da je vraćanje spomen ploče na neki način priznanje za napravljenu grešku.

„To je od samog početka jedna šarada, jedna neozbiljna situacija. Ukloniti tablu srpskih vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu u Prištini i to krajnje smešno obrazloženje zbog pritiska javnosti. Znate, srpski narod je u Prvom svetskom ratu procentualno dao najveće žrtve, više od 50 procenata muške populacije je stradalo, milion i dvesta hiljada Srba je poginulo u Prvom svetskom ratu, procentualno najviše gubitaka je imala Srbija i od tih gubitaka se Srbija nikada nije oporavila“, zaključio je Gudžić.