Ambasade Francuske i Nemačke: Spomen ploča palim srpskim vojnicima pomerena na našu inicijativu

Spomen ploča srpskim junacima Prvog svetskog rata
Izvor: Kosovo Online

Ambasade Francuske i Nemačke na Kosovu saopštile su danas da je na njihovu inicijativu pomerena spomen ploča palim srpskim vojnicima u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu na vojnom pravoslavnom groblju u Prištini, kako bi na to mesto bila postavljena nova u znak sećanja svim nastradalim borcima između 1912. i 1918. godine.

U saopštenju se navodi da su francuski i nemački ambasadori 11. novembra na vojnom groblju zajedno odali počast svojim palim vojnicima.

"Ovaj Dan označava kraj Prvog svetskog rata i kao što su podvukli ambasadori Gero i Rode u svom izjavama, zajedničko odavanje počasti našim vojnicima koji su tada bili neprijatelji nosi snažnu poruku pomirenja. To je i Dan francuskih veterana, dan sećanja na sve naše vojnike koji su izgubili svoje živi na dužnosti. Poslednjih godina, a posebno 2022, ova zajednička francusko-nemačka ceremonija bila je okaljana polemikom u pojedinim medijima na Kosovu zbog spomen ploče kojom se odaje počast srpskim vojnicima koji su nastradali između 1912. i 1918. Srbija i Francuska su bile saveznice tokom Prvog svetskog rata", navodi se u saopštenju.

Ovo polemika je, kako ukazuju, bila nedostojna sećanja na sve vojnike, francuske, nemačke i srpske, poginule u Prvom svetskom ratu, ali i 18 francuskih vojnika koji su poginuli tokom služenja Kfora u zaštiti svih zajednica na Kosovu.

Postavljena je nova ploča koja podseća na žrtvu svih francuskih vojnika na Kosovu na inicijativu Ambasade Francuske, a potom je, kako navode iz Ambasada, ploča u znak poštovanja prema srpskim vojnicima pomerena samo nekoliko metara, nakon obaveštavanja Opštine.

Napominju i da posmrtni ostaci stradalih vojnika nisu izmešteni.

"Ova ploča ostala je potpuno vidljiva na istoj lokaciji, kao što svako može da vidi na licu mesta i na priloženoj slici. Ambasade Francuske i Nemačke su razočarane što je ovaj gest pogrešno protumačen i što je podignut na nivo političke eksploatacije. Poštovanje prema stradalima i sećanje na njih treba da ostanu u fokusu ovog datuma", stoji u saopštenju u kojem je Ambasada Francuske izrazila zabrinutost, dodajući da je u kontaktu sa vlastima.

"Nastavićemo da odajemo počast svim poginulim vojnicima tokom Prvog svetskog rata", poručuju iz Ambasada.