Gujon: Ko čuva srpski jezik, čuva svoj identitet

Arno Gujon
Izvor: Kosovo Online

Jezik je u srži kulture i identiteta jednog naroda, i samo onaj ko čuva svoj jezik, sačuvaće i svoj identitet i tradiciju, poručio je večeras direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon u Beču, na svečanoj akademiji povodom 10 godina postojanja mreže srpskih dopunskih škola udruženja „Prosvjeta“ u Austriji i otvaranja novih 10 škola.

„Kada sam prvi put došao u Beč, i upoznao ljude iz ’Prosvjete’ 2016. godine, tek što sam postao državaljanin Srbije, došao da predstavim jednu knjugu o Kosovu i Metohiji i način na koji sam naučio srpski jezik. Tada sam bio zadivljen kako jedno udruženje može da vodi škole srpskog jezika i nisam mogao ni da slutim, da ću ja jednog dana, iz jedne institcije, moži da pomognem razvoju dopunskih škola srpskog jezika u Austriji“, rekao je Gujon.

Istakao je da bez porške institucija Srbije razvoj tog projekta, i pored ogromnog potencijala, ne bi bio moguć.

Zato je, kaže, jedan od ciljeva Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, da omogući deci rođenoj u inostranstvu da u potpunosti savladauju svoj maternji, srpski jezik, što nije sasvim jednostavno ako ne mogu da pohađaju školu.

„To je velika stvar, jer je jezik u srži kulture i identiteta svakog naroda. Pored gramatike i ćirilice, deca uče o kulturi i istoriji Srba. Ko čuva jezik - čuva identitet, jer jezik odražva ko smo i odakle smo, on je nit koja povezuje sve Srbe gde god da žive, sve generacije Srba kroz vekove“, rekao je Gujon.

Osnivač i rukovodilac mreže škola Srđan Mijalković kazao je da je ponosan na taj samonikli projekat, koji je pokazao da Srbi, kao narod i zajednica u Austriji, itekako mogu da naprave važne i ozbiljne stvari, koje su od ključnog značaja za decu.

„Jer ako ne nauče svoj, maternji jezik, mi ćemo ih, pre ili kasnije izgubiti, oni će se asimilovati i moramo nešto učiniti da to toga ne dođe. Srbi su dobro integrisani u Austriji, ali moramo da učinimo sve da se ovde održi naša tradicija, kutura, da jezik ostane sačuvan, da naša deca u trećem, četvrtom, pa i petom kolenu budu dobri građani Austrije, ali da znaju ko su i šta su i da budu ponosni na to“, rekao je Mijalković.

Srpski jezik kroz „Prosvjetinu“ dopunsku školu uči gotovo 1.000 dece širom Austrije. Od sutra, mreža će biti bogatija za još 10 takvih škola u kojima će srpska deca u Austriji učiti maternji jezik.