Haker: Kurti da ispuni zahteve saveznika, uključujući i ZSO

Tomas Haker
Izvor: Teve1

Nemački poslanik Tomas Haker smatra da, uprkos činjenici da Komitet ministara Saveta Evrope nije bio spreman da Kosovo uvrsti na dnevni red 17. maja, postoji mogućnost da Priština uskoro postane član vodeće organizacije za ljudska prava, ako ispuni zahteve međunarodnih saveznika, piše Albanian post.

"I dalje radimo na tome da Kosovo postane članica Saveta Evrope. Smatramo da Kosovo pripada Savetu Evrope i da treba da se pridruži što pre. Nade ima, možda će trebati vremena, ali Kosovo uskoro može da postane deo Saveta Evrope", naglasio je nemački poslanik Slobodne demokratske partije.

Haker je istakao da kosovski premijer Aljbin Kurti mora da da sve od sebe da ispuni obaveze, posebno u vezi sa Zajednicom srpskih oština. Takođe, dodao je da Srbija, lobirajući protiv Kosova u Savetu Evrope, grubo krši postignute sporazume o normalizaciji odnosa.

"Ohridski sporazum kaže da nijedna strana ne treba da sprečava drugu da se pridruži međunarodnim organizacijama. S druge strane, takođe smo videli da Kosovo nije uvek spremno da smanji tenzije u severnom delu. Na primer, bio je kratak tranzicioni period kada je reč o dinaru i to se moglo izbeći", naveo je Haker.