Haljimi: Bez novih priznanja za dve i po godine Kurtijevog mandata, a on se hvali

Sibelj Haljimi
Izvor: Klan Kosova

Portparolka Demokratskog saveza Kosova Sibelj Haljimi poručila je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da nije logično hvaliti se za uspehe u diplomatiji, u vreme kada je Kosovo pod sankcijama svojih saveznika i kada za dve i po godine njegovog mandata nije bilo novih priznanja Kosova, a ni članstava u međunarodnim organizacijama.

Kurti se putem Fejsbuka prethodno pohvalio uspesima svoje vlade na polju spoljne politike, navodeći između ostalog da je uspešno pređena prva faza učlanjenja u Savet Evrope i da je podnet zahtev za članstvo u EU. Haljimi je ubrzo poručila da mu je bolje da radi na uklanjanju sankcija koje direktno pogađaju građane Kosova.

„Za dve i po godine mandata nismo imali ni priznanje, ni članstvo u međunarodnim organizacijama. Nazvati aplikaciju uspešnom je apsurdno. Ako se setimo bezbroj grešaka zamenice premijera Gervale sa njenim nepromišljenim i štetnim izjavama po zemlju, onda možemo da zaključimo da je kosovska diplomatija u ćorsokaku“, poručila je Haljimi na Fejsbuku.