Kurti: Uspešno smo prošli prvu fazu učlanjenja u Savet Evrope

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo online

Premijer Kosova Aljbin Kurti pobrojao je dostignuća Kosova na polju spoljne politike, navodeći da je uspešno pređena prva faza učlanjenja u Savet Evrope.

Kurti je na Fejsbuku naveo da je nakon moratorijuma na prijavu za članstva u međunarodne organizacije o kojem je odlučila vlada Avdulaha Hotija, spoljnoj politici Kosova bio potreban novi podsticaj.

“Podneli smo zahtev za članstvo u Evropskoj uniji krajem prošle godine, jer je Evropa naš kontinent, a Evropska unija naša sudbina", napisao je Kurti.

Dodao je da je Ministarstvo spoljnih poslova održalo više od 500 zvaničnih sastanaka u inostranstvu.

“Bili smo domaćini za 60 poseta visokih delegacija, a učestvovali smo na blizu 50 međunarodnih konferencija. Potpisali smo 109 međunarodnih sporazuma i 123 memoranduma, protokola i međuinstitucionalnih sporazuma sa različitim zemljama”, naveo je Kurti.

Prema njegovim rečima, održavaju se bliski odnosi i partnerstva sa saveznicima.

"Pokazali smo vrednost, zahvalnost i spremnost da budemo na strani Sjedinjenih Američkih Država u slučaju prihvatanja avganistanskih izbeglica. Dokazali smo svoju evroatlantsku orijentaciju kada smo se svrstali sa svetskim demokratijama u osudi ruske agresije na Ukrajinu i uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji", napisao je Kurti.

Ističe da je sve spremno za otvaranje diplomatskog predstavništva Kosova u Poljskoj.

“Uspostavili smo diplomatske odnose sa Istočnim Timorom. Unapredili smo status Kancelarije Kosova u Grčkoj, jednoj od pet zemalja EU koja nas ne priznaje. Uspostavili smo zakonitost u Ministarstvu spoljnih poslova i dijaspore i ukinuli samovolju i zapošljavanje na crno. Kao rezultat toga, podigli smo profesionalni nivo diplomata i značajno unapredili konzularne usluge u ministarstvima i predstavništvima u inostranstvu”, naveo je Kurti.

Na kraju je poručio da je "sada jasno da će od 1. januara 2024. godine građani Kosova imati priliku da slobodno putuju u šengenski prostor”.