Haljimi: Kurtijeva vlada nije znala da iskoristi Bajdenovu administraciju za međusobno priznanje sa Srbijom

Sibelj Haljimi
Izvor: Klan Kosova

Portparolka Demokratskog saveza Kosova Sibelj Haljimi izjavila je da kosovska vlada, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, nije znala da iskoristi administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena kako bi došla do međusobnog priznanja, prenosi Gazeta ekspres.

Haljimi je rekla da je DSK uvek insistirao na neophodnosti konačnog sporazuma zasnovanog na međusobnom priznavanju između Kosova i Srbije, te da je to bio i cilj dijalogu koji je američki predsednik Džo Bajden od početka pominjao.

"Vlada Kosova nije znala da iskoristi ovaj izuzetan zamah koji je stvorila najprokosovskija administracija ikada u Vašingtonu. Naprotiv, vlada je bezobzirnim izjavama i pristupom, često nediplomatskim i nekooperativnim, u pravcu naših strateških saveznika, učinila da se kao država, od žrtava genocida, polako počinjemo doživljavati kao država koja proizvodi krize. Ovo je neoprostiva greška šefova naše države, koji su pali u zamku Srbije, čineći je prozapadnom, a mi smo, kao što znate, završili pod sankcijama“, rekla je Haljimi.

Ona je dodala da je DSK zabrinut, jer se proces dijaloga sa Srbijom, sa političke tačke gledišta, pretvorio u tehnički proces.

"Prihvatanje greške i velikog propusta, od strane zamenika premijera, ne može ukloniti posledice koje je doneo Kosovu", rekla je Seljimi komentarišući izjavu Besnika Bisljimija koji je rekao da je Kosovo napravilo veliki ustupak Srbiji u Ohridskom sporazumu.