Haljimi: Sinoćnji scenario u skupštini je mogao da bude izbegnut da je Kurti ukinuo taksu

01
Izvor: Kosovo Online

Sinoćnji scenario u Skupštini Kosova mogao je da bude izbegnut da je sadašnji vršilac dužnosti premijera Aljbin Kurti na vreme ukinuo taksu na uvoz srpske i bosanske robe, izjavio je u emisiji "Razgovor na RTK2" politički analitičar Fisnik Haljimi.

Prema rečima Haljimija, Kurti je još početkom oktobra prošle godine kada je otišao na prvi sastanak u američkou ambasadu znao da treba da ukine taksu, ali to nije uradio.

Istakao je da je pred Kosovom politička, ali i ustavna i ekonomska kriza i da Kosovo ide ka novim izborima.

"Ustav je nejasan, a kada je ustav nejasan svako može da tera po svome. Jedino što sa sigurnošću znam je da mi idemo ka novim izborima. Bez novih izbora niko neće moći da bude u premijerskoj fotelji više od nekoliko meseci. Treba videti šta ćemo dalje, jer praktično u skupštini imamo dve opozicione struje, DPK i Samoopredeljenje i DSK, NISMU, ABK i manjine koje su kao zajedno, a to znači da ta skupština neće moći ništa da izglasa, možda minut ćutanja kada neko premine", zaključio je Haljimi.

Većinom glasova u kosovskom parlamentu sinoć je izglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija, koji će od danas zvanično biti vršilac dužnosti premijera.