Haradinaj: Dijalog na nižem nivou nego u vreme Tačija i Mogerini, ovo nije dijalog

Ramuš Haradinaj
Izvor: Kosovapress

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj nastavio je da izražava nezadovoljstvo premijerom Kosova Avdulahom Hotijem u vezi sa dijalogom u Briselu.

Haradinaj je ocenio da je Hoti spustio nivo pregovora slanjem koordinatora koji će predstavljati Kosovo, prenosi Gazeta Ekspres.

"Kažem ovom premijeru i mojim kolegama iz DSK da su svesno ili nesvesno ušli u kliše i spustili nivo dijaloga još niže nego u vreme Tačija i Mogerini. Dijalog je bio na nivou donositelja odluka predsednika Trampa, predsednika Makrona i kancelarke Merkel", rekao je Haradinaj za RTV 21.

Lider ABK je savetovao Hotija da preduzme korake unazad u vezi sa dijalogom između Kosova i Srbije.

"Napravite nekoliko koraka unazad. Ne dozvolite im da vam kažu da je to dijalog. Ovo nije dijalog. Dijalog je kada za pregovaračkim stolom o ovoj temi sede Hoti, Makron, Merkel, ali i Tramp ili njegov izaslanik. Ne treba nam dijalog gde naši ljudi lutaju gore-dole", poručio je Haradinaj.

Prema njegovim rečima, ABK nema nameru da vodi dijalog, ali neće biti deo dijaloga u ovim okolnostima.

"Prihvatamo da dijalog pripada premijeru, ali Alijansa odbija da postane učesnik u preusmeravanju dijaloga sa političkih donosioca odluka ka Lajčaku i Hiseniju. DSK je prihvatio to. To je za mene problem i ne stojim iza toga. Ne prihvatam političke posledice o ovoj temi. Neka oni snose posledice ovog tehničkog dijaloga", poručio je Haradinaj.