Haradinaj: EU nije sposobna da vodi dijalog Kosova i Srbije, pomeranje granica više nije opcija

Ramuš Haradinaj
Izvor: Insajderi

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da bi SAD trebalo da vode dijalog između Kosova i Srbije, a da Evropska unija nije vešta u tom procesu i da ne planira da ubrza integraciju Kosova u EU.

“Mislim da se EU ne pokazuje sposobnom za dijalog između Kosova i Srbije. Suviše su spori, ne žure. Ne planiraju da ubrzaju naše integracije u EU”, rekao je Haradinaj za KTV prenosi Koha, i naveo da niko nema obavezu da Srbiji da nešto u zamenu za međusobno priznavanje.

Dalje je dodao da je opasnost od razmene teritorija prošla. Kaže da pomeranje granica više nije opcija.

“Ne verujem da su granični prelazi opcija. Opasnost je u Dodikovoj republici. Ja sam protiv Dodikove republike, ali ne bismo trebali da se plašimo toga. Da bismo uklonili ovaj strah, moramo reći da je Kosovo za obostrano priznanje unutar postojećih granica”, poručio je Haradinaj.

Haradinaj je nadalje naglasio da su se dogovorili sa koalicionim partnerom DSK u vezi sa razgraničenjem.

"Što se tiče razgraničenja, dogovorili smo se da ćemo sprovesti obavezu koju smo dobili od Skupštine Kosova. Izveštaj državne komisije je takođe obavezan. DSK je to prihvatio i oni se slažu. Partneri su svesni korekcije u pravcu Kule i Čakora”, rekao je Haradinaj.