Haradinaj: Hteo sam ozbiljnu saradnju sa Srpskom listom, ali nisu prihvatili kosovsku vojsku

Ramuš Haradinaj
Izvor: Kosovo Online

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je, dok je bio premijer, pokušavao da uspostavi ozbiljnu saradnju Srpskom listom, ali da predstavnici Srba nisu pristali na kosovsku vojsku, koja bi mogla da dođe na sever, prenela je Gazeta eskpres.

Haradinaj je za T7 rekao i da potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića nije sreo u njegovoj kući na severu, već u sedištu Srpske liste, kako bi ih „držao blizu“.

Kako je naveo, pokušao je da „ozbiljno sarađuje sa Srpskom listom“, kako bi ostvario glavni cilj – proširenje suvereniteta Prištine na sever, ali da Srpska lista na to nije pristala, kao ni na stvaranje kosovske vojske.

Dodao je da je Srpska lista zatražila da u Zakon o vojsci uđu tačke po kojima te snage nemaju pravo da idu na sever, ali kako je nemoguće da zakon to predvidi, Srpska lista to nije prihvatila.

„Više puta sam posetio sever. Radoičića nisam sreo u njegovoj kući, već u sedištu Srpske liste. Pokušao sam da sarađujem sa njima što je moguće ozbiljnije. Cilj je poznat, proširenje pune jurisdikcije na sever. Sigurno bismo postigli neki uspeh. Ali, nažalost, Srpska lista nije mogla da se suoči sa stvaranjem vojske. Trudio sam se da ih držim blizu. Ne sam, radio sam i sa saveznicima da Srpska lista ostane kao deo institucija. Imali smo prve generacije vojnika kosovskih Srba. Ali, kada sam poslao zakone u parlament, rekli su da je potrebno da bude predviđeno da ne možemo da je šaljemo na sever. To zakon ne precizira. I oni su rekli da je to neprihvatljivo“, rekao je Haradinaj.