Haradinaj: O ZSO će se sve znati 2. maja, predlog će biti „uzmi ili ostavi“

Ramuš Haradinaj
Izvor: Facebook

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj istakao je da će na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 2. maja u Briselu biti razjašnjeno sve o Zajednici srpskih opština i ovlašćenjima koja će ona imati, prenosi Nacionale.

Haradinaj je rekao da Kosovo mora da obezbedi da statut ZSO bude u skladu sa Ustavom Kosova.

„Ohrabruje nas stav američke ambasadorke u UN, koja je rekla da Zajednica mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova. Potrebno je da obezbedimo finalni proizvod, jer sada ne govorimo o idejama, već o statutu. Dakle, on mora da prođe kroz interne procedure, kako ne bi morao da ga preispituje Ustavni sud. Moramo da se pobrinemo da statut ZSO bude u skladu sa našim ustavom“, rekao je Haradinaj.

On je naveo da na narednom sastanku neće biti prostora da strane pregovaraju i da je sada kasno da posrednici u dijalogu razmatraju nove predloge dveju strana. 

„Vidim veoma mali manevarski prostor. Jedini uspešan način da se dođe do konačnog rezultata je kroz saradnju sa saveznicima”, dodao je Haradinaj.

Haradinaj je izrekao niz kritika na račun predsednice Kosova Vjose Osmani i Kurtija zbog pristupa koji su imali u procesu dijaloga sa Srbijom.

„Institucije Kosova su pobegle od Amerikanaca, a kao rezultat imamo situaciju uzmi ili ostavi. I 2. maja će biti tako“, izjavio je Haradinaj.

On je takođe kritikovao DPK i DSK jer nisu prihvatile evropski predlog.

„Ne pomažemo sebi napadima na rezultate dijaloga. Nemamo nikakve veze sa Kurtijem. On je naša katastrofa u upravljanju, ali rezultat koji se predlaže na stolu je američki i evropski. Ovo treba razjasniti svim donosiocima odluka na Kosovu. Svako ko se protivi dogovoru nije protiv Kurtija. Uostalom, taj predlog nosi pečat Kvinte“, rekao je Haradinaj.