Haradinaj: Pročitali smo nacrt ZSO u celosti

Ramuš Haradinaj
Izvor: Kosovo Online

Predsednik ABK Ramuš Haradinaj, nakon sastanka sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, naveo je da evropski nacrt statuta ZSO sadrži objašnjenje o mogućnostima koje ZSO pruža građanima, kao i da je u njegovom uvodu navedeno da treba da ga razmotri Ustavni sud, prenosi Reporteri.

Haradinaj je kazao da su na današnjem sastanku sa Lajčakom, kojem su prisustvovali i lideri DPK i DSK, pročitali  nacrt ZSO.

Dodao je da su osim prilike da pročitaju nacrt, razgovarali i o narednim koracima koji očekuju Kosovo.

"Imali smo priliku da se upoznamo sa nacrtom statuta, da ga pročitamo u celosti i da razgovaramo o narednim koracima koji čekaju Kosovo, i šta Kosovo može da očekuje nakon sprovođenja obaveza koje je dobilo na osnovu francusko-nemačkog plana koji podržavaju Amerikanci", rekao je Haradinaj.

Haradinaj je rekao da će ABK dati komentar o tome tek nakon što nacrt ZSO razmotri Ustavni sud.

"Danas smo pročitali nacrt u celini. Nacrt objašnjava sve mogućnosti koje Zajednica pruža opštinama sa srpskom većinom, građanima koji u njima žive. Podrazumeva se da se svaki put poziva na Ustav i zakone Kosova. U ovom nacrtu, nadležnosti opština se ne menjaju, tako da Udruženje ne preuzima nijednu od ovih obaveza. Svoje komentare daćemo nakon razmatranja od strane Ustavnog suda, a odluku u vezi sa stvaranjem Udruženja mora da pregleda Ministarstvo za lokalnu samoupravu, a da je odobri Ustavni sud",dodao je Haradinaj.

Kako je naveo, implementacijom ZSO Kosovo će napraviti veliki korak napred.