Haradinaj Stubla demantuje Kfor, tvrdi da je ulazak srpske vojske na Kosovo nelegalan

Meljiza Haradinaj Stubla
Izvor: Facebook

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Meljiza Haradinaj Stubla demantovala je Kfor u vezi sa ulaskom srpske vojske na Kosovo ističući da se događaj u Karačevu ne može objasniti kao sinhronizovana patrola.

Haradinaj Stubla je na Fejsbuk nalogu navela da sinhronizovano patroliranje znači da svaka vojska deluje na svojoj teritoriji ne prelazeći granicu.

“Strane se slažu da se kreću graničnom linijom i u određenim trenucima se međusobno obaveštavaju o onome na šta su naišle na svom terenu tokom sinhronizovane patrole", a događaj od 7. avgusta u Karačevu ne može se objasniti kao sinhronizovana patrola, već, kako kaže, zajednička patrola sa Srbijom, za koju niko nema mandat ili ovlašćenje.

Dodaje da želi da kosovskoj javnosti objasni o, kako kaže, ilegalnom i neovlašćenom ulasku srpske žandarmerije.

"Trebalo bi da se razjasni zabrinutim ljudima da li je Srbija prekršila sporazum sa NATO-om zbog ulaska 300 m unutar teritorije Kosova ili je to učinila uz prethodno odobrenje. Terorizacija albanskog naroda u pograničnom selu sa Srbijom, paradom srpskih uniformi i podsećanjem na genocidne zločine Srbije na Kosovu, ne pomaže normalizaciji odnosa, pomirenju niti uspostavljanju mira i stabilnosti u regionu. Vojna i policijska uniforma Srbije na teritoriji Kosova otvara rane nekažnjenih zločina i trauma rata 1999. godine", navela je Haradinaj Stubla.

Prema njenim rečima, bezbednosni mehanizmi ni na koji način ne smeju dozvoliti, a još manje olakšati takve patrole na teritoriji Kosova.

 

Анђело
09. Avgust 2020.
Не хушкај народ..
Rados
09. Avgust 2020.
Evo koje ministar inostranih poslova Meliza Haradinaj Ramusova rodjaka koja je bila i savetnik u Ramusovoj vladi
nacionalista i ekstremna osoba koju su namerno postavili na tu poziciju da bi se suprostavljala Srboji i huskals Albance protiv Srbije sto i sada rado.Treba da znas da je Kfor statusno neutralan i fa radi u skladu sa rezolucijom 1244 gde je Kodovo medjunarodni protektorat pod UN i Kosovo i Metohija je deo Srbije.
Pa gde ima todanemoze Srpska vojska da udje na svoju teritoriju.Lepo vam objasnio Komandant Kfora.
Dimitrije
10. Avgust 2020.
Zgazicemo Albanske trupe na Kosovu i Metohiji za 5do10 godina, KFOR je svestan geopolitickih promena u svetu i zna sa kim i kad treba da bude prijatelj. Dobro je da su odlicili da igraju zajednicku ulogu u rasformiranju Albanskih teroristickih snaga i u reintegraciji Kosova i Metohije u sastavni deo Srbije. Kosovo gubi vise stanovnika godisnje nego Srbija, a integracijom bi se taj broj samo povecao tako da kroz 10 godina nece biti problema sa tolikim brojem Albanaca na Srpskoj teritoriji, ako to ne bude dovoljno uvek mozemo da sagradimo reedukacijone kampoven kao sto su Kinezi uradili u provinciji Šin Jan.
Alija
11. Avgust 2020.
Zbog takvog odnosa Srba morali su kosovski Albanci uzeti oružje da se oslobode srpskog jarma i zuluma.