Haradinaj: Većina svedoka Specijalnog suda su Albanci

Ramuš Haradinaj
Izvor: lajmi.net

Lider ABK Ramuš Haradinaj veruje da će istina proizaći iz suđenja kosovskom rukovodstvu u Hagu, a da bi se došlo do istine, mora se stvoriti korektna klima odnosa Kosova sa tim sudom, prenosi Ljajmi.

Haradinaj je dodao da očekuje da će većina svedoka u procesima pred Specijalnim sudom u Hagu biti Albanci, ali je izuzeo sebe kao mogućeg svedoka.

„Mislim da smo na Kosovu napravili neke greške. Pogrešna je situacija sa dosijeima veterana, pogrešna je javna kampanja za diskreditaciju ovog suda ili omalovažavanje suda nazivajući ga političkim ili da je protiv OVK. Mislim da mi kao Kosovo moramo prvo da sebi to razjasnimo. To nije politički sud. Politika ga je stvorila, pa je to zahtevao naš parlament, na zahtev političara sveta, ali donosioci odluka su bili političari, sudije nisu krivi za to, kao ni tužioci. Oni su profesionalci, tamo rade na osnovu ugovora, primaju plate, rade posao. Dakle, ne bi trebalo napadati sud jer  sud nije stvoren sam od sebe i nije ni za šta kriv, ako je neko kriv mi smo, koji smo glasali za njega“, rekao je Haradinaj.

On je naveo da zbog toga veruje da bi trebalo stvoriti ispravnu klimu u odnosima Kosova sa sudom, i raditi na tome da istina izađe na videlo.

„Ne verujem da neko od nas ima razloga, niti da se plaši, niti da brine da istina neće izaći na videlo, da je OVK vodila čist rat i da su optuženi nevini. Tužioci rade svoj posao u skladu sa zakonom, imaju svoje strategije. Iz mog iskustva na sudu, sudije su oni koji dele pravdu. Oni su profesionalci sa integritetom. Uveren sam da tužioci rade svoj posao, ali i odbrana radi svoj posao“, rekao je Haradinaj.

Neću biti svedok, iskoristio sam svoje pravo na ćutanje

On je naveo da ne veruje da će procesi u Specijalnom sudu početi sredinom leta 2021. već kasnije.

„Moje suđenje je započelo otprilike 17 meseci nakon hapšenja i bilo je jedno od suđenja koja su započela brže nego obično. To su vrlo dugotrajni procesi. Većina svedoka su Albanci. Mogu biti i drugi. Svaki aspekt svedočenja ima svoju vrednost, zaista treba vremena, rekao je on.

Upitan da li će biti jedan od svedoka, Haradinaj je odrično odgovorio. 

„Ne kvalifikujem se za svedoka. Iskoristio sam svoje zakonsko pravo da ćutim“, rekao je  Haradinaj.