Haradinaj: Vlada radi po sistemu milostinje, vratiti novac građanima za naduvane račune

Ramuš Haradinaj
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da namera vlade Aljbina Kurtija da u aprilu izdvoji po 100 evra za radnike, studente i penzionere ne rešava problem građana Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Haradinaj je na konferenciji za novinare rekao da je taj iznos veoma mali u odnosu na neuspeh vlade u privrednom rastu i izostanak Zakona o platama.

"Nijedan problem se ne rešava merama koje traju samo mesec dana. To je premalo da bi vlada nadoknadila svoj neuspeh u razvoju privrede i podizanju plata. Zaposlenima na Kosovu su potrebne stalne plate. Vlada treba da poveća plate za sve kategorije i predlažemo da minimalna zarada bude neto 370 evra", rekao je Haradinaj.

Pored zahteva za povećanje plata, Haradinaj je zatražio i ukidanje PDV-a na prehrambene artikle i ukidanje poreza na zarade manje od 370 evra.

"Vlada mora odmah da smanji PDV na prehrambene artikle i da ukloni porez na zarade ispod 370 evra", rekao je Haradinaj. 

Naglasio je da odmah mora da se vrati novac građanima za "naduvane" račune za električnu energiju. 

"Vlada Kosova radi u sistemu milostinje. Naš zahtev je zakon o platama, povećanje plata za 33 odsto i povećanje minimalne neto zarade od 370 evra", rekao je Haradinaj.