Haradinaj: Zabrinjavajuće izjave Hovenijera, Kosovo bez Amerike teško prolazi

Ramuš Haradinaj
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj poručio je premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju da ne "drži Kosovo za vrat" i prilagodi svoje odnose sa SAD kako bi Priština dobila članstvo u NATO, prenosi Reporteri.

Haradinaj je tako reagovao zbog, kako kaže, zabrinjavajućih izjava američkog ambasadora na Kosovu Džefrija Hovenijera koji je rekao da je situacija sa dinarom nanela štetu partnerstvu SAD sa Kosovo.

"Verujem da svi mi na Kosovu treba da imamo jasne stavove, tako da se ne usuđujemo da ćutimo ako vidimo ambasadora na konferenciji za novinare, njegovu zabrinutost, njegovu emociju dok bolno govori ono što govori. Dakle, pre svega, pozvao sam premijera i predsednicu da "ne drže Kosovo za vrat", odnosno da se vrate u pouzdan odnos sa Amerikom i da ciljaju pobedu svih pobeda, a to je članstvo u NATO. Stranke dolaze i odlaze, ali Kosovo bez Amerike teško prolazi“, rekao je Haradinaj za Ekonomiju online.

Američki ambasador Džefri Hovenijer demantovao je premijera Aljbina Kurtija, koji je odbacio sugestije pomoćnika američkog državnog sekretara Džejmsa O'Brajena da je Kosovo ugrozilo partnerstvo sa Sjedinjenim Državama nakon odluke o zabrani dinara.