Harčenko: Moskva poziva Prištinu na normalan dijalog sa Beogradom

Bocan-Harčenko
Izvor: Facebook

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Moskva poziva Prištinu da prekine svoje neodgovorno ponašanje i nastavi normalan dijalog sa Beogradom, prenosi Tanjug.

"Saglasan sam da je razlog za zastoj dijaloga između Beograda i Prištine nevoljnost privremenih institucija samouprave na Kosovu da vode ozbiljne razgovore. Polazimo od toga da briselski dijalog, organizovan u skladu sa rezolucijom Generalne skupštine UN, ima potencijal koji nije iskorišćen", rekao je ruski diiplomata.

Prema njegovim rečima, važno je da facilitatori i druge zainteresovane strane podvuku da vođe Albanaca treba da ispune svoje ranije obaveze, pre svega, one koje se tiču formiranja zajednice srpskih opština.

"Oglušavanje o ovu obavezu, šteti samoj Prištini i mi očekujemo da to shvate što je pre moguće", poručio je Bocan-Harčenko.

On je rekao da pokušaji Prištine da destabilizuje situaciju, uključujući i racije lokalnih policijskih specijalnih snaga na severu Kosova samo stvaraju još više tenzija.

"Žao nam je što oni koji donose takve odluke ne razmatraju njihove moguće ozbiljne implikacije", kaže ruski ambasador.