Bocan Harčenko: Zahtev Prištine da Srbija prizna Kosovo je glupost

Bocan Harčenko
Izvor: Twitter

Zahtev Prištine da Srbija prizna Kosovo je glupost i svako ko razume realnost zna da je to nemoguće, ocenio je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko, prenosi N1.

Bocan Harčenko je na onlajn predavanju na temu „Rusko-srpsko strateško partnerstvo i situacija na Balkanu“, istakao da Evropska unija treba da izvrši pritisak na Kosovo da primeni sve odredbe potpisanih sporazuma, posebno o formiranju Zajednice srpskih opština, na čemu i Rusija insistira, jer je to najvažnije i jedini način za nastavak dijaloga.

„Mi podržavamo dijalog, drugi način ne postoji. Nismo zadovoljni stanjem dijaloga i odsustvom napretka. Povezivanje ZSO i konačnog rešavanja statusa Kosova, odnosno priznanja je glupost, poručio je Bocan Harčenko, dodajući da je sporazum potpisan i da je neophodno da se sprovodi u delo ono što je potpisano jer će u suprotnom izostati poverenje i u Prištinu i u EU koja je posrednik.

Komentarišući evrointegracije Srbije on je ukazao da iz Rusije nikad nije došla nijedna reč ili izjava protivljenja tom procesu, dok su iz Evropske unije često dolazile poruke da Rusija sprečava taj put Srbije.

Ambasador je dodao da Rusija podržava proglašenu vojnu neutralnost Srbije, jer to obezbeđuje stabilnost, a odlučno je protiv članstva u Alijansi, posebno kad je u pitanju Bosna i Hercegovina.

"Smatramo da je to suverena stvar, da vojna neturalnost obezbeđuje stablnost i razvoj i što se tiče Zapadnog Balkana i možda u najboljem smislu odgovara isksutvu na ovom prostoru", rekao je Bocan-Harčenko.

Mosova, kako je naglasio, je veoma zabrinuta u vezi sa situacijom na Kosovu, a Bocan- Harčenko je ponovio stav koji je više puta vec prezentovan, a odnosi na događaje na severu poslednjih nekoliko meseci.

"Smatramo da eskalacija postoji, međunarodno prisustvo na Kosovu mora da postane aktivnije, moraju da se poštuju dokumetna i načela usvojena u organizacijama UN, kao i svim ostalim", rekao je Bocan-Harčenko i naglasio da je važan i njihov izbalansiran i uravnotežen odnos.

Situacija na Zapadnom Balkanu, kako je rekao, izgleda loše i zbog dešavanja u Bosni i Hercegovini, što u Moskvi izaziva veću zabrinutost nego ikada u poslednjih 25 godina, prenosi Tanjug.

"Sem Kosova situacija na Balkanu sada izgleda loše i izaziva više zabrinutosti Rusije i zbog situacije u BIH i takvih napetosti, tenzija, odbacivanja svih ugovora i načela saradnje, što nismo primećivali nikada ako gledamo unazad od 1996. godine", rekao je Bocan-Harčenko.

Saradnju sa Srbijom ocenio je kao više nego zadovoljavajuću, a upozorio je na potpuno nelegetimno nametanje visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, bez rešenja Saveta bezbednosti UN i odluke Saveta za implementaciju mira. Izrazio je nezadovoljsto što se može čuti da je postojala odluka Saveta i naglasio da bi ruski ambasador u Sarajevu, da je to tačno, odlučno bio protiv.

Bocan-Harčenko je podsetio da Šmit ne uživa podršku od tri strane u BiH, nema konsenzus ni unutar BiH. Dodao je da želi da kaže da je, što se tiče EU, lopta na njihovoj strani. 

"I sada, bez obzira na stanje sadašnjih odnosa EU i Rusije, smatramo da budućnost saradnje na Zapadnom Balkanu postoji ako politizaciju ostavimo po strani, ako se fokusiramo na privredu, ekonomiju i projekte koji se podudaraju i odgovaraju interesima i zahtevima Srbije, Rusije i EU", rekao je Bocan-Harčenko.