Hasani: Gradonačelnici na severu nemaju legitimitet, uputstvo za smenu neustavno, rešenje su ostavke

Enver Hasani
Izvor: Koha ditore

Bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani rekao je da je administrativno uputstvo Ministarstva administracije lokalne samouprave za smenu gradonačelnika u suprotnosti sa Ustavom, kao i da vlada pokazuje nedostatak volje za rešavanje situacije na severu Kosova, prenosi RSE.

Hasani svoj stav o neustavnosti uputstva zasniva na nedostatku Zakona o građanskoj inicijativi ili referendumu.

Između ostalog, Hasani, trenutno profesor prava i međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Prištini, rekao je da je najprikladnija odluka za rešenje situacije na severu ostavka gradonačelnika u četiri opštine u kojima većinski žive Srbi.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, prevremeni izbori za gradonačelnike održavaju se u tri slučaja: ako gradonačelnik podnese ostavku, ako građani peticijom zatraže njegovo razrešenje i ako se gradonačelnik ne pojavi na radnom mestu duže od mesec dana, bez razloga, a Hasani pojašnjava kako treba da izgleda smena gradonačelnika peticijom.

"Smena peticijom ima dve faze. Prva faza je inicijativa koju treba da podrži 20 odsto birača, a druga faza je faza organizovanja izbora. Tamo gde je peticija, mora se postaviti pitanje: 'Da li ste za smenu predsednika opštine? Da ili Ne'. Ovako se formuliše. Ovu formulaciju ne može da pravi organ Ministarstvo lokalne samouprave. Samo zakon to radi, zakon se mora doneti. To se ne može učiniti po uputstvu", rekao je on.

Na pitanje hoće li uputstvo, nakon što bude usvojeno, važiti i za druge opštine, a ne samo za one na severu, Hasani ističe da je reč o dokumentu koji važi za celo Kosovo.

"Vidi se da su to uputstvo dali ljudi koji poznaju pravdu, uprkos tome što je neustavno i nezakonito. To se ne odnosi samo na severne opštine, već se odnosi i na celo Kosovo. Kroz ovakvu instrukciju se za šest meseci mogu poništiti svi izborni rezultati, što je zabranjeno, potpuno je protivustavno. Pominje se 45 dana. Zašto se pominje taj rok, sa kojim pravom? Mora postojati zakonsko ovlašćenje. Gde su ovlašćenja Centralne izborne komisije, kroz administrativno uputstvo ministarstva? CIK je organ, sam administrativni organ. Oni i Ministarstvo lokalne uprave jednaki su pred zakonom. Oni primenjuju zakon, direktno. Oni uzimaju svoje smernice od zakona, a ne jedni od drugih", naveo je Hasani.

On naglašava da nema političke volje da se reši pitanje smene gradonačelnika i novih izbora na severu.

Smatra da je vlada mogla da sedne sa opozicijom i da se dogovori - da međunarodni partneri i prijatelji Kosova, po svom zakonodavnom okviru, ne priznaju izbore koji su održani u aprilu i da su samim ti rezultati tih izbora i novi gradonačelnici nelegitimni.

"Gradonačelnicima se može reći, ili da ne idu na posao mesec dana, ili da podnesu ostavku. Mnogo je dostojanstvenije dati ostavku i ne ići na posao, nego otići peticijom. Vlast se na taj način samo pet-šest meseci kasnije suprotstavlja svojim tezama da su gradonačelnici legitimni. Oni tamo nisu legitimni. Oni su legalni, po zakonima i Ustavu Kosova, ali je tamo legitimitet nula", zaključio je Hasani.