Klokoći: Administrativno uputstvo za smenu gradonačelnika neće rešiti situaciju na severu

Seljatin Klokoći
Izvor: Kosovo Online

Administrativno uputstvo za peticiju za smenu gradonačelnika koje je juče objavio ministar lokalne samouprave Eljbert Krasnići odrađeno je po Ustavu i zakonu, smatra Seljatin Klokoći iz Demokracije plus, ali kako poručuje za Kosovo onlajn, ono neće rešiti situaciju na severu Kosova.

„Prema zakonu, uputstvo je trebalo da bude odrađeno ranije, ali je dobro što su ga odradili sada. Ima dosta toga što mislim da bi trebalo da se odradi drugačije, ali dobro je što je odrađeno i ima dosta stvari unutar toga“, rekao je Klokoći.

On, međutim, ne vidi administrativno uputstvo kao rešenje situacije na severu.

„Mislim da je to političko pitanje, ne vidim da uputstvo samo po sebi može da reši tu situaciju. Uputstvo je trebalo da bude odrađeno, jer je to po zakonu. Situacija na severu ne može da se reši uputstvom“, rekao je Klokoći.

Prema administrativnom uputstvu, procedura organizovanja peticije za smenu albanskih gradonačelnika najbrže može da bude sprovedena za tri meseca, a Klokoći se slaže da je potrebno dosta vremena. 

„Ne bih rekao tri meseca, ali treba mnogo vremena. Ako sada treba još Centralna izborna komisija da radi na tome, jer uputstvo nije samo po sebi dovoljno da se organizuje peticija i izbori, mislim da će trebati još vremena, mesec-dva, možda i tri, možda i više, ne može se reći koliko. Međutim, mnogi ne očekuju ništa od tog uputstva zato ne mislim da će se menjati nešto na severu“, rekao je Klokoći.

Na pitanje da li je administrativnim uputstvom odgovornost preneta na CIK, Klokoći kaže „i da, i ne“.

„Odgovornost je bila na CIK, i oni treba da pripreme da se organizuje taj referendum ili izbori za gradonačelnike. Ministarstvo je uputstvom odradilo svoj deo posla i može se reći da je sada na redu CIK“, rekao je Klokoći.

On smatra da ima dovoljno vremena da se izbori organizuju na jesen.

„Ako žele da izbore organizuju po uputstvu, ili ako CIK odradi svoj posao, mogu da se organizuju izbori na jesen, ali ako se ne stigne, ne vidim razlog da EU uvede nove sankcije Kosovu. Kao što rekoh, ne vidim da je uputstvo rešenje za situaciju na severu, jer od početka vidimo da srpska zajednica neće da učestvuje u tom procesu. Sada, iako se pripremi uputstvo, ako ne učestvuje, opet se neće desiti ništa, ostaćemo u istoj zoni gde će svako čekati nekoga drugog da nešto uradi“, rekao je Klokoći.

Najlakši i najbrži način za organizovanje izbora bio bi da gradonačelnici sami podnesu ostavke, rekao je Klokoći.

„Ako je cilj da se održe izbore na severu i da na njima učestvuje i srpska zajednica, onda je najlakše da oni podnesu ostavke, to bi bio najbrži put. Ali kako se čini, za sada do toga neće doći“, zaključio je Klokoći.