Hasani: Prihvatanjem nacrta ZSO pogođen unitarni karakter Kosova

Enver Hasani
Izvor: Koha ditore

Profesor Enver Hasani kaže da je premijer Aljbin Kurti u Briselu prihvatio novi ugovor o Zajednici srpskih opština čime će biti pogođen unitarni karakter Kosova, piše Reporteri.

Hasani je rekao da nedavni sastanci u Briselu pokazuju da postoji novi ugovor premijera Aljbina Kurtija za autonomiju Srba.

"Ovde se mora shvatiti da ono što se zove Zajednica pripada istoriji, pitanje njenog formiranja je relevantno samo sa proceduralne strane - da se pošalje Ustavnom sudu. Sud daje dozvolu za formiranje političko-teritorijalne i kulturne autonomije lokalnih Srba. Ohridski sporazum je novi ugovor Aljbina Kurtija sa ovdašnjim Srbima, koji se tiče formiranja autonomije. Ne pominju se drugi mehanizmi koji su postojali u prethodnim sporazumima, jer nemaju suštinu”, kaže Hasani.

Hasani je rekao da novi Kurtijev ugovor sa Srbima za njihovu potpunu autonomiju utiče na unitarni karakter Kosova.

"Zašto kažem da je to novi ugovor? Zato što su lokalni Srbi izostali sa nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. godine, a sada su dobili novi ugovor za svoju autonomiju koja će delovati van ustavnog poretka Kosova koji je uspostavljen 17. februara 2008. Ovo je suština slučaja. Svi ostali o kojima se razgovara da se udruže nemaju nikakvog značaja i suštine. Poznata vam je Lajčakova izjava da to neće uticati na ono o čemu su se strane dogovorile. Ne bavi se ustavom, jer je reč o autonomiji koja menja unitarni karakter države“, rekao je Hasani.