Kurti sa Fon der Lajen: Kosovo prihvatilo plan EU za ZSO, Srbiji uvesti sankcije

Aljbin Kurti i Ursula fon der Lajen
Izvor: Vlada Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se danas sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i tom prilikom joj zahvalio na posvećenosti evropskoj agendi Kosova i saopštio da je Kosovo prihvatilo plan EU za formiranje ZSO.

Kako se navodi u saopštenju vlade, Kurti je zahvalio predsednici Evropske komisije na njenoj posvećenosti evropskoj agendi Kosova i obavestio je o rezultatima vlade, poslednjim dešavanjima na Kosovu, te o sastanku održanom 26. oktobra sa evropskim liderima.

Preneo je i stav Kosova u vezi sa predlogom EU i SAD za formiranje ZSO.

Fon der Lajen je zatražila od Kosova da prihvati ZSO a od Srbije da prihvati de fakto priznanje Kosova.

"Svi znamo da sve te stvari, koraci napred i uspeh mogu doći samo ako Kosovo i Srbija normalizuju svoje odnose. Pozivamo Kosovo da proceni proceduru za prihvatanje Asocijacije, a Srbija treba da prihvati de fakto priznanje i dijalog EU. To je jedini način da se ide napred“, rekla je Fon der Lajen.

Kurti je tražio da se Srbiji uvedu sankcije zbog dešavanja u Banjskoj 24. septembra.

On je naveo da je neophodno izručenje Milana Radoičića Kosovu, kako bi se, kako je navedeno, "suočiti sa pravičnim suđenjem zbog njegovih postupaka", te dodao da su sankcije protiv Srbije neophodne "da se takvi napadi ne ponove".

Na sastanku se razgovaralo i o Razvojnom planu EU za Zapadni Balkan, koristima koje donosi, kao i o Zajedničkom regionalnom tržištu i njegovim prednostima za region.

Fon der Lajen se ranije danas u Prištini sastala i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.