Haziri: Kosovska vlada smatraće se krivcem jer je uslovljavala srpske izbore 

Ljutfi Haziri
Izvor: Gazeta Express

Zamenik predsednika Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri, koji je bio i pregovarač u dijalogu Kosova i Srbije, rekao je da kosovska vlada nije zaustavila održavanje srpskih izbora na Kosovu, već ih je uslovila čime je narušila imidž politike Kosova prema zemljama Kvinte i smatraće se krivom u tom slučaju, prenosi Telegrafi.

"Vlada nije prestala da održava izbore 3. aprila na Kosovu, vlada je uslovila održavanje izbora i to je velika razlika", rekao je Haziri.

Prema njegovim rečima, premijer Aljbin Kurti je, u nedostatku sporazuma o izborima, zatražio od zemalja Kvinte razmenu pisama između srpske i kosovske vlade.

"Uslovnost je razmena pisama, naš premijer je rekao Kvinti da, u nedostatku dogovora, tražimo razmenu pisama po pitanju izbora 3. aprila i to znači novinu u tom procesu. Razmena pisama je inovacija koja može da prekrši principe", rekao je Haziri.
 
Međutim, tako nešto je, smatra Haziri, narušilo imidž politike Kosova prema zemljama Kvinte.

"Strateško povlačenje je narušilo imidž politike Kosova prema zemljama Kvinte, jer do sada stranke nisu uslovljavale, niti naša strana nikada nije uslovljavala pregovarački proces", rekao je on.

Haziri je naglasio da će se takvom akcijom Kosovo smatrati krivim u ovom slučaju.

Ambasadori zemalja Kvinte - SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije, zajedničkim saopštenjem 23. marta poručili su da Kosovo treba da stvori uslove da građani Srbije glasaju na izborima 3. aprila kako bi se izbegli mogući incidenti, a da je odluka Vlade Kosova da ne dozvoli održavanje tih izbora suprotna vrednostima i principima država Kvinte.