Haziri posle sastanka sa Lajčakom: Još smo u mraku u vezi sa novim nacrtom ZSO, Kurti da saopšti šta je prihvatio

Ljutfi Haziri
Izvor: Kosovo Online

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri rekao je danas nakon sastanka da specijalnim izaslanikom EU Miroslvom Lajčakom da opozicija još uvek ne zna sve pojedinosti o nacrtu statuta Zajednice srpskih opština, te da je sada na premijeru Aljbinu Kurtiju da saopšti poslanicima i građanima koje su obaveze Kosova koje je prihvatio.

Haziri je istakao da je na sastanku sa Lajčakom ponovio stav svoje stranke - da nema nastavka dijaloga nakon sukoba u Banjskoj.

"Sreli smo se po ko zna koji put sa Lajčakom, verujem da je njegova posvećenost, uprkos tome što nas i dalje drže u mraku jer dokument nije obelodanjen, nije transparentan barem u principima ili orijentacije koje premijer treba da ponudi poslanicima i narodu u bilo kom obliku. Potvrdio sam stav DSK da dijalog nije opcija i da se situacija posle 24. septembra promenila iako vlada nije uspela da kapitalizuje ovo dobro političko okruženje vraćanje imidža Kosova", rekao je Haziri medijima.

Haziri je dodao da  posle događaja u Banjskoj, zbog "nesposobnosti Vlade", Kosovo nije iskoristilo priliku već se vratilo unazad i idalje je pod kaznenim merama EU.

„Sada smo u istoj situaciji kao pre pet nedelja. Podvukli smo potrebu da se uklone mere za Kosovo i da Kosovo ne bude i dalje kažnjavano zbog nesposobnosti Vlade".

"Dužnost premijera je da daje objašnjenja kao glavni pregovarač. Postoje pravila dijaloga, posebno kada je u fazi pregovora, ali mi pregovore i ne vidimo. Strane daju komentare na dokument, ali se o njihovim komentarima ne pregovara. Potvrdu sa Kosova dao je i gospodin Lajčak, da je Kosovo prihvatilo i plan, i redosled, i primenu sporazuma i celog evropskog modela, ali sada je u pitanju razvoj procesa", naveo je Haziri.

Zaključuje da nacrt statuta ZSO treba detaljno pročitati, proučiti i analizirati.