Haziri: Vlada da ozbiljno shvati poruku šefa NATO-a

Ljutfi Haziri
Izvor: Reporteri

Potpredsednik DSK Ljutfi Haziri poručio je da bi Vlada Kosova trebala da ozbiljno shvati poruku generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji je zatražio od kosovskih vlasti da se konsultuju sa alijansom pre nego što preduzmu bilo kakvu akciju koja bi mogla da ugrozi bezbednost na severu , prenosi ABC njuz.

Haziri ističe da su preduzeti koraci u vezi sa nedavnom krizom na severu, što je takođe dovelo do povećanja ovlašćenja Kfora.

„Mandat Kfora je ograničen i približava se završnoj misiji. Nedavne krize u četiri opštine takođe su povećale broj snaga Kfora, a povećanje broja vojnika nije dobra vest za Kosovo“, naglasio je Haziri.

Komentarišući sastanak Kurtija i Vučića, koji se očekuje 14. septembra, Haziri ističe da u fokusu razgovora ne treba da bude samo deskalacija situacije na severu, već i popuštanje mera koje je nametnula međunarodna zajednica, a koje su pogodile građane Kosova.

„Kao i u prvom slučaju, kada je EU najavila kaznene mere za strane koje ne pokažu konstruktivnost u pregovorima, Kosovo i njegov premijer su ih čuvali u tajnosti i nisu obavestili građane Kosova o preduzetim merama, dok je neučešće Kosova u fondovima počelo da pokazuje prve efekte. Mere imaju utiču i na živote građana Kosova. Sastanak 14. septembra i dalje ima skrivenu agendu, ni premijer ni međunarodni posrednici nisu najavili šta će biti tema o kojoj će se razgovarati“, dodao je on.

Haziri smatra da će neuspeh sastanka proširiti listu kaznenih mera.