Stoltenberg: Za raspoređivanje KBS-a na sever potrebna dozvola, a za akcije Kosovske policije konsultacije sa Kforom

Stoltenberg
Izvor: Kosovo Online

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg istakao je danas, nakon razgovora sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, da je postojećim sporazumom zabranjen dolazak KBS na sever bez saglasnosti Kfora i zatražio konsultacije u vezi akcija Kosovske policije koje bi mogle ugroziti bezbednost.


On je podsećajući na sporazum kojim se zabranjuje dolazak KBS-a na sever Kosova bez saglasnosti Kfora, zatražio konsultacije i u vezi akcija Kosovske policije koje bi mogle da utiču na bezbednost.

„U skladu sa obavezom Prištine iz 2013. godine, svako raspoređivanje KBS-a na sever Kosova zahteva saglasnost Kfora i očekujemo pravovremene i značajne konsultacije za bilo kakve akcije KBS-a, Kosovske policije koje bi mogle da utiču na bezbednosno okruženje“, objasnio je on.

Podvukao je da to nije nikakav novi uslov i da bilo kakvo slanje specijalnih snaga zahteva saglasnost Kfora, te da postoji potreba za koordinacijom i bliskim konsultacijama kosovskih vlasti i komandanta Kfora.

Rekao je da ta Alijansa snažno podržava dijalog između Beograda i Prištine i dodao da očekuje da prištinska strana na sastanku u Briselu "pokaže da je odgovorna strana koja konstruktivno deluje za dobrobit evroatlantske bezbednosti".

On je istakao da je dijalog jedini način da se reše otvorena pitanja između Srbije i Kosova.

Stoltenberg je kazao da pozdravlja sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, u Briselu sledeće nedelje, ističući da je ovaj sastanak "prilika da Kosovo pokaže da je odgovorna strana koja konstruktivno deluje za dobrobit evroatlantske bezbednosti".

Govoreći o situaciji na severu, on je istakao da Kfor nastavlja da prati situaciju.

"Stabilnost regiona i bezbednost trupa Kfora zavise od toga da li će sve strane poštovati postojeće obaveze", rekao je on.

Stoltenberg je ohrabrio Kosovo i Srbiju da se pridržavaju svojih obaveza.

"Pozdravljamo nedavne korake Prištine za smanjenje tenzija, uključujući smanjenje broja snaga i planove za izbore. Bitno je izbeći bilo kakvu dalju eskalaciju. Ohrabrujemo obe strane da djeluju u skladu sa svojim obavezama", rekao je Stoltenberg.