Haziri zahteva nove izbore: Kurti je izgubio legitimitet, da podnese ostavku 

Ljutfi Haziri
Izvor: Reporteri

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljutfi Haziri kaže da su u toj stranci spremni za nove izbore i traži od premijera Aljbina Kurtija da podnese ostavku, jer smatra da je zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi ili raspuštanje Skupštine teško izvodljivi, prenosi Reporteri.

Prema njegovim rečima, Kurti je posle nedavnih dešavanja na Kosovu i međunarodnih sankcija izgubio legitimitet, pa su izbori jedina ozbiljna opcija, kako kaže, za povratak normalnosti na Kosovu.

Haziri podvlači da je DSK spreman da sutra izađe na vanredne opšte izbore, ali da je za to potreban širi parlamentarni konsenzus, uključujući većinu.

 Haziri kaže da građanima nude drugačiju opciju, a to su, prema njegovim rečima, i dokazali kroz inicijativu sastanka "Novi put" i navodi da je šokiran prošlonedeljnim incidentom u parlamentu, gde kaže da su visoki vladini zvaničnici narušili suverenitet sukobom sa poslanicima DPK.

Govoreći o dijalogu Kosova i Srbije, Haziri je optužio Kurtija da ima skrivenu agendu u ovom procesu, jer isključuje opoziciju, civilno društvo i druge društvene kategorije.

Prema njegovim rečima, skriveni ciljevi su opasni, daju neočekivane i neželjene rezultate.

Potpredsednik DSK dodaje da je trenutna kriza na severu posledica oklevanja premijera Kurtija da izradi statut ZSO.

On je kritkovao Kurtijev odnos sa međunarodnim partnerima, jer uprkos dogovoru u Bratislavi o deeskalaciji situacije na severu, još nema ukidanja kaznenih mera protiv Kosova koje je uvela EU.

Haziri podvlači da DSK neće predložiti nikakav nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom dok je u opoziciji.