Heroji Košara: Slava junacima koji su dali živote za Srbiju

Vojnici SR Jugoslavije
Izvor: Privatna arhiva

Na Fejsbuk stranici Heroji Košara objavljeno je podsećanje na Bitku na Košarama, koja je počela na današnji dan, 9. aprila 1999. godine.

"Srpska istorija, duga teška i bogata zabeležila je mnoge heroje koji su svojim podvizima večno ostali upamćeni u našem narodu, a i šire. Vekovima su srpske majke rađale nove Obiliće, nove Sinđeliće i Principe, a takvi su sigurno Heroji Košara! Golobradi mladići su tokom 1998. godine, a posebno od 09. aprila do 10. juna 1999. godine odolevali i uništili združenu akciju albanskih terorista, regularne Vojske Albanije i NATO snaga", navodi se u objavi.

Ističe se i da pokolenja koja dolaze ne smeju da zaborave hrabrost i junaštvo branilaca otadžbine, uz odavanje pošte palim i preživelim borcima.

"Braneći svoju zemlju, njih 108 položilo je živote na vrletima srpsko-albanske granice, učvršćujući večni kamen graničnik naše zemlje. Tada, verovatno nisu bili ni svesni kakav su podvig ostvarili. Da je samo jedan od njih otišao i izdao, jasno je svima šta bi se dogodilo sa Srbijom. Zato je danas važno, da mi i pokolenja koja dolaze nikada ne zaboravimo ove hrabre momke i da njihovo junaštvo stavimo tamo gde pripada, u red Obilića, Sinđelića, heroja sa Cera, Kolubare i Kajmakčalana. Slava herojima koji su dali živote za Srbiju. Večna zahvalnost preživelima. Dogodine u Prizrenu", navodi se u objavi.

 

 

Марко
09. April 2021.
Slava junacima!
Istina
09. April 2021.
junaci
Ivana M
31. Maj 2021.
Hvala Vam za sve! Mladi a tako hrabri. Vi ste junaci ove zemlje