Hil o ukidanju dinara na Kosovu: Izbegavati ovako nepotrebna iznenađenja i jednostrane akcije

Kristofer Hil o izborima u Srbiji
Izvor: Kosovo Online

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil rekao je u Sokobanji da je odluka Centralne banke u Prištini o ukidanju dinara iz platnog prometa nepotrebno iznenađenje i da SAD i Evropska unija pomno prate i analiziraju razvoj situacije, prenosi RTS.

Kristofer Hil je rekao da u ovoj fazi dijaloga treba izbegavati ovako jednostrane akcije.

"U ovoj fazi dijaloga koju smo postigli i koju je gospodin Lajčak dostigao, treba izbegavati ovako nepotrebna iznanenađenja i jednostrane akcije. Mi mislimo da je sada najvažnije formiranje Zajednice srpskih opština, ali i da se Kosovu omogući pristup međunarodnim institucijama. Treba se fokusirati na to i izbegavati teme koje nisu od zajedničkog interesa", rekao je Kristofer Hil, ambasador SAD u Srbiji.

Centralna banka u Prištini saopštila je da će evro biti jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih platnih transakcija u gotovinskom i u platnom sistemu, i da ta mera stupa na snagu 1. februara ove godine.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je za RTS da je pokušaj ukidanja platnog prometa jedan od najtežih jednostranih Kurtijevih poteza čiji je cilj egzodus srpskog naroda.