Vučić: Zamolio sam i Fon der Lajen da učini sve da Priština ne ukine dinar, znam s kim imamo posla

Aleksandar Vucic za Pink
Izvor: Print Screen TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras za RTS da nije veći optimista kada je reč o nameri Prištine da ukine dinar na Kosovu jer, kako kaže, zna sa kim ima posla i preneo da je o tome razgovarao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Davosu.

"Nisam veći optimista po tom pitanju, ali sam u razgovoru sa Ursulom fon der Lajen iskazao svoju nelagodu i strah zbog svega što neko pripema da učini na Kosovu i Metohiji i zamolio da svojim autoritetom omoguće da se to ne dogodi", kazao je Vučić.

Vučić je prethodno za TV Pink rekao da je saglasan da tim da bi bilo dobro da se poštuju potpisani sporazumi između Beograda i Prištine, što znači da bi on mogao da ode na Kosovo i obrati se Srbima koji tamo žive.

Na konstataciju da Priština traži od EU da ne prizna srpske pasoše, Vučić je odgovorio da oni rade sve što mogu.

"Video sam kako kažu da mora Dželjaj Svečlja da bude pušten u skladu sa sporazumima potpisanim u vreme Borka Stefanovića i kasnije potvrđenim i da bude pušten na teritoriju centralne Srbije. Ne vidim u tome preveliku opasnost, iako bi on naravno došao da provocira. I ja sam zatražio da odem na Kosovo i Metohiju i obratim se narodu. Bilo bi dobro da se poštuju sporazumi i da govorim ljudima na svetoj srpskoj zemlji", rekao je Vučić.

Na pitanje kako bi plaćao na Kosovu, odgovorio je da bi plaćao kako mora, ali da se bori svom snagom da Srbi na Kosovu mogu da plaćaju dinarima.

"Gledaćemo da plaćamo dinarima i za to se borimo. Nemamo atomsku bombu, nismo nuklearna sila, ne možemo da se tučemo protiv sveta, takve snove da prodajem narodu, neću. Ali, želimo da štitimo narod. Nemojte da očekujete od mene da se ponašam neodgovorno, da izgovorim neku glupost, suviše sam ozbiljan i odgovoran, da bi tako naštetio zemlji. Morate da budete pronicljivi i donosite hrabre odluke", rekao je Vučić.

Srdačan i otvoren razgovor sa Fon der Lajen

Vučić je naveo da je imao veoma dobar, srdačan i otvoren razgovor sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o svim važnim pitanjima za Srbiju.

"Razgovarali smo o svim važnim pitanjima za Srbiju, od regionalnih odnosa do plana rasta koji je Evropska komisija predložila i nastavićemo razgovore 21. i 22. u Skoplju, uz prisustvo evropskih i američkih zvaničnika. Po svim pitanjima imali smo otvoren, srdačan i vepoma dobar razgovor", preneo je predsednik Srbije.

Kada bih priznao Kosovo, dobio bih Nobelovu nagradu, ali - ne zanima me to

Na pitanje da li mu je Fon der Lajen čestitala na izbornoj pobedi, Vučić je rekao da ne želi da zloupotrebljava druge ljude na unutrašnju politiku, jer u Davosu predstavlja celu zemlju, ali da svako može samo da razmisli da li ona došla i srdčno razgovarala sa njim, da razmišlja o tome.

Najavio je da večeras u Davosu ima sastanak kojem će prisustvovati i premijer Katara, Velike Britanije, japanski ministar za digitalizaciju, još nekoliko predsednika i premijera, Miroslav Lajčak...

Na konstataciju da su evroparlamentarci danas najavili da će uputiti pismo Fon der Lajenovoj u vezi sa navodnim nepravilnostima na izborima u Srbiji, Vučić je rekao da nisu to evroparlamentarci, već njih nekoliko iz nekoliko partija, i da tu nema nijednog prijatelja Srbije.

Ukazao je da je takva besmislena histerično-agresivna kampanja protiv njega motivisana samo jednim razlogom:

"Ako bih sutra tražio ili uveo sankcije Rusiji...Ali, pošto nisam želeo to da kažem, otuda je hajka ovakva. Inače bih bio kralj, car demokratije... A, još da priznam nezavisno Kosovo, dobio bih Nobelovu nagradu za mir. Ali, zašto mi je to potrebno u životu? Meni treba poštovanje građana Srbije, ne zanima me šta misle stranci", rekao je Vučić.

Hrvatska vojska u Belom manastiru ne predstavlja nikakvu opasnost

Predsednik je ukazao i da Hrvatska ne šalje borbena vozila na granicu sa Srbijom, već u mesto Beli manastir, ali da u tome svakako ne vidi nikakvu opasnost.

Beli manastir je, pojašnjava, mesto u Baranji podjednako udaljeno i od Srbije i od Mađarske.

"Ali, Mađarska je Nato zemlja, ne nameravaju da napadaju Austriju, koja je vojno neutralna, ali ne vidim tu nikakvu posebnu opasnost za nas", rekao je Vučić.