Hisa: Potpisivanje ugovora sa SPC deli crnogorsko društvo, Abazović neće proći bez posledica

Iljber Hisa
Izvor: Albanian post

Bivši ambasador Kosova u Crnoj Gori Iljber Hisa rekao je da bi "tajno" potpisivanje sporazuma sa Srpskom pravoslavnom crkvom od strane premijera Crne Gore Dritana Abazovića moglo podeliti crnogorsko društvo, prenosi Koha.

Hisa je rekao da Abazović želi da se ova tema zatvori i da se nastavi sa drugim pitanjima za zemlju.

“Sreo sam se sa Abazovićem i prema njegovim rečima, ovo je pitanje koje treba zatvoriti, ne treba ga ostaviti po strani, treba se koncentrisiati na teme važne za Crnu Goru. Želeo je to učiniti pre lokalnih izbora, ali čini mi se da to danas može postati tema i može dugoročno podeliti crnogorsko društvo na dva tradicionalna, suverenističia tabora i deo koji podržava SPC", navodi Hisa.

Hisa je rekao da je za rušenje vlade potreban 41 glas i da za ovu akciju u parlamentu nedostaje samo pet glasova. 

Ovakav Abazovićev stav je, kako navodi, podelio manjine, a njegova odluka "neće proći bez posledica".

"Dogovor je sklopljen na tih, netransparentan način", naglasio je on.

HIsa dodaje i da je je Evropska unija poručila Abazoviću da "sporazum sa SPC koči integraciju ove zemlje u EU". Ali, kako kaže. Abazovića ne brine šta misli međunarodna zajednica.

"Iz prve ruke vam mogu reći da je noć pre nego što je to stavljeno na glasanje u Vladi celi diplomatski hor bio ubeđen Abazovićevim obećanjem da će se tek sutradan o tome raspravljati, a dogodilo se potpuno suprotno. Gospodin Abazović je rekao da 3. avgusta neće biti svečanosti, svečanost je održana. Ne izgleda kao da ga previše brine šta misli međunarodna zajednica”, poručuje Hisa.

Nekadašnji ambasador smatra da su šef diplomatije EU Đuzep Borelj i evropski komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji, tokom posete Crnoj Gori,  rekli Abazoviću da ne čini nešto što bi moglo usporiti proces evropskih integracija.