Hiseni: Dijalog sa Srbijom bi trebalo da poprimi novu dinamiku, sa Grenelom sam u kontaktu

Skender Hiseni
Izvor: © Kosovo Online

Kosovski koordinator za razgovore sa Srbijom Skender Hiseni izjavio je u Vašingtonu, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Stejt Departmenta za Balkan Metjuom Palmerom, da SAD u potpunosti podržavaju dijalog Beograda i Prištine, prenosi Gazeta Ekspres.

On je rekao da bi dijalog sa Srbijom trebalo da poprimi novu dinamiku i da kulminira uzajamnim priznanjem.

"Postoji nepokolebljiva posvećenost podršci dijalogu započetom u Briselu i snažna podrška sveobuhvatnom, pravednom i trajnom sporazumu o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova", rekao je Hiseni za VOA.

Posmatrači kažu da postoji nedostatak koordinacije između Sjedinjenih Američkih Država i EU oko dijaloga između Kosova i Srbije.

Međutim, Hiseni kaže da se na sastancima u Vašingtonu taj utisak pokazao pogrešnim i da su mu nedvosmisleno rekli da Vašington u potpunosti podržava dijalog.

"Videćemo konkretne korake za uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u dijalog, uporedo sa Evropskom unijom" , rekao je Hiseni.

Krajem juna, nakon što je Haško specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija, planovi za sastanak predstavnika Srbije i Kosova u Vašingtonu nisu upeli.

Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Ričard Grenel kasnije je rekao da će sastanak biti održan i da će biti određen datum.

Hiseni je rekao da je u kontaktu sa Grenelom i da će se čuti sa njim telefonom.

"Blisko sarađujemo sa Sjedinjenim Američkim Državama kako bismo ubrzali proces normalizacije do potpunog međusobnog priznavanja, kao dve nezavisne i suverene države", rekao je Hiseni.

Iako Srbija insistira na tome da neće priznati Kosovo, Hiseni kaže da se ponekad u politici pričaju stvari koje ne moraju nužno odgovarati stvarnosti, a međusobno priznavanje je, kako kaže, neizbežan rezultat.

"Inače to ne bi imalo smisla, jer u protivnom svaki pokušaj treba proglasiti neuspešnim", naveo je Hiseni.

Rekao je da ne može biti sporazuma o određenim pitanjima bez sveobuhvatnog, obavezujućeg i međunarodno garantovanog sporazuma.

Na pitanje šta je Kosovo spremno da ponudi, on kaže da ima prostora za rešenja bez narušavanja suštine, ali u okolnostima međusobnog priznavanja.

"Kada se ta ravnopravnost uspostavi iz potpuno ravnopravnog položaja Srbija i Kosovo mogu da reše sve probleme" , smatra on.

Hiseni je odbacio tvrdnje kritičara koji su izrazili zabrinutost da bi razgovori mogli preći na tehnički nivo.

"Između Srbije i Kosova nema ništa tehničko do zaključenja obostranog priznavanja. Sve je izuzetno političko. Sve nosi akutnu političku dimenziju i ta akutna politička dimenzija mora se rešavati isključivo sveobuhvatnim sporazumom, što znači uzajamno priznavanje", rekao je Hiseni.

Imenovanje Hisenija za koordinatora za dijalog izazvalo je rasprave među partnerima vladajuće koalicije na Kosovu i bilo je praćeno kritikom prema kojoj je Demokratski savez Kosova "privatizovao razgovore".

Hiseni je rekao da kategorički negira ideju da DSK namerava da privatizuje pregovore.

"I dalje ću insistirati na tome da svi budu prisutni u ovom procesu. Kontaktirao sam svakog političkog lidera bez izuzetka i nastaviću da insistiram na svojoj poziciji koordinatora za dijalog", rekao je Hiseni.

Bole zemunac
04. Avgust 2020.
Medjusobno priznanje pa medjusobno priznanje. Kako vas narod na Kosovu vec nije provalio, kako im nije vise dosadilo da cuju te iste bajke?
Neke zemlje u Evropi vas nisu priznati i nece vas nikada ni priznati, a vi se nadate da ce Srbija to uraditi, pa gde tu ima logiken?
johnny
05. Avgust 2020.
Pa sta ako ih neke zemljd nisu priznale ?Vecina u Europi i globalno ih je priznala.I sto cemo s tim ?Srbija nikada.ali nikada nece moci uciniti ista,da Albanci pozele zivjeti sa Srbijom u zajednici,izuzev kao 2 neovisne drzave unutar EU.Ti to ocito ne kuzis.Proslo je vase vrijeme vlasti tamo i to je cinjenica,inace nema mira tamo nikome,jer vas ti ljudi ne vole.