Hiseni: Na Dan Evrope „faktura“ Nemačkoj na 27 miliona evra za lekare koji su im došli sa Kosova

Zđim Hiseni
Izvor: Ekonomia online

U simboličnoj akciji na Dan Evrope Socijaldemokratska partija Kosova je nemačkoj ambasadi u Prištini ispostavila "fakturu na 27 miliona evra", koliko je kako tvrde koštalo školovanje lekara и medicinskih sestara koji su samo od početka godine napustili Kosovo i otišli u Nemačku, prenosi Ekonomija onlajn.

Zđim Hiseni iz ove stranke rekao je da Nemačka izvozi robu na Kosovo, a sa Kosova uvozi ljude. Prema njegovim rečima, samo u poslednja četiri meseca sa Kosova je otišao 91 lekar, a da su se školovali u Nemačkoj to bi koštalo 200.000 evra po jednom doktoru.

“Danas, na Dan Evrope, došli smo da čestitamo Nemačkoj. Nemačka izvozi robu i uvozi ljude. Lekare dobijaju besplatno", poručio je Hiseni.

On je dodao da je od početka godine u ovu zemlju sa Kosova otišlo i 300 medicinskih sestara, dodajući da školovanje jedne medicinske sestre košta 30.000 evra. 

"Dakle, samo ove godine smo Nemačkoj dali 27 miliona evra. Ako se ovaj trend nastavi, to je zato što subvencionišemo Nemačku. Lekarska komora je upozorila da će Kosovo u naredne tri-četiri godine ostati bez lekara. Ovaj neravnopravan odnos nije ništa drugo do eksploatacija“, poručio je Hiseni.