Hiseni: Ustav Kosova se neće menjati, ZSO tek nakon konačnog sporazuma

Skender Hiseni
Izvor: nspm.rs

Koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni uveren je da nijedan sporazum, ukljućujući i onaj o ZSO, neće početi da se primenjuje ako ne bude uzajamnog priznavanja, prenosi Gazeta Ekspres.

Hiseni je rekao da se u Briselu razgovara o elementima konačnog sporazuma, a njihova primena započeće tek nakon priznanja, uključujući i Zajednicu srpskih opština.

„U prvom redu, nije poznato šta će sadržati konačni sporazum Kosova i Srbije. Što se tiče primene bilo kog elementa sporazuma, oni se primenjuju isključivo nakon potpisivanja sporazuma o uzajamnom priznavanju. Dakle, trenutno se u Briselu razgovara o elementima opšteg sporazuma i svaki od tih elemenata biće primenjen tek nakon potpisivanja sporazuma“, rekao je Hiseni.

Komentarišući Lajčakovu izjavu da “ustav nije Biblija”,Hiseni je rekao da ni u kom slučaju neće doći do ustavnih promena na Kosovu.

„Ne znam o čemu je gospodin Lajčak govorio, to bi trebalo pitati njega. U svakom slučaju, ustavni poredak na Kosovu se ne menja ni u jednoj varijanti u konačnom sporazumu o međusobnom priznavanju Kosova i Srbije “, rekao je Hiseni.

Upitan da li je Srbija uslovila nastavak dijaloga sprovođenjem sporazuma o Zajednici srpskih opština na Kosovu, rekao je da očekuje da će ovaj proces vrlo brzo započeti.

„Dijalog je u toku i ne mogu da protumačim šta Srbija može da misli, jer je to njihova stvar. U međuvremenu, dijalog nije prekinut i on se nastavlja narednih dana. Bićete obavešteni o datumima kada će dijalog početi da se bavi određenim elementima konačnog sporazuma“, izjavio je on, implicirajući da ne postoji uslovljenost.

Poslednji sastanak kosovskog premijera Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića održan je 16. jula u Briselu uz posredovanje visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja.

Nostradamus
20. Oktobar 2020.
Da, a vi ste inace poznati po tome da se drzite dogovorenog, nemojte biti smesni 😊