Hiseni: Značajna približavanja stavova o elementima sveobuhvatnog sporazuma

Skender Hiseni
Izvor: © Kosovo Online

Koordinator kosovskog pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni saopštio je danas iz Brisela da postoji približavanje stavova srpske i kosovske strane zarad postizanja sveobuhvatnog sporazuma o uzajamnom priznavanju, prenosi TV Kljan Kosova.

„Blizu smo, danas su manje konstruktivne bile razmene stavova, mišljenja i svakako da je za sutra (ili u narednom periodu, ili narednim danima) ostalo mnogo toga da se zaokruži na visokom nivou. Večeras ćemo posebno razgovarati o pitanjima koja su ostala najspornija. Imamo značajnih približavanja stavova o onome što ja nazivam elementima sveobuhvatnog sporazuma o uzajamnom priznavanju“, rekao je Hiseni.

Na pitanje novinara da li ima optimizma da se sutra na sastanku lidera mogu zaključiti pitanja u vezi sa nestalim, raseljenim i ekonomskom saradnjom, Hiseni je rekao da ima približavnja.

“Ne radi se o posebnim sporazumima, već preuzimanju principijelne obaveze da ovim temama pristupimo u jednoj atmosferi međusobnog poverenja nakon potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma”, objasnio je Hiseni.

Hiseni je rekao da su spremni da razgovaraju o svim temama.

„Na prvom sastanku na visokom nivou postignut je dogovor o rešavanju finansijskih potraživanja obe strane, dok što se tiče zajednice nismo upoznati, ali ovo je vrsta dijaloga koji ne prejudicira ili isključuje mogućnost da svaka strana iznese temu za stolom i spremni smo da se pozabavimo bilo kojom temom koja se pojavi“, rekao je on.

U sedištu EU 7. septembra biće održana nova runda dijaloga na najvišem političkom nivou, kojoj će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdullah Hoti.

Ovaj sastanak dolazi nakon potpisivanja sporazuma o ekonomskoj normalizaciji 4. septembra u Vašingtonu od obe strane.

Dijalog između Kosova i Srbije nastavljen je u Briselu 16. jula. Na nedavnim sastancima u Briselu razgovarano je o raseljenim licima, nestalim osobama i ekonomskoj saradnji.