Hodža o pozivima tužilaštva Srpskoj listi: Ako se neko ne odazove, može da bude priveden

Sulj Hodža
Izvor: GazetaBlic

Poziv Specijalnog tužilaštva na saslušanje niko ne može da izbegne, kaže bivši tužilac pri toj pravosudnoj instituciji Sulj Hodža, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Da nekim srpskim građanima, privrednicima, gradonačelnicima, poslanicima i političkim predstavnicima, kosovska policija pokušava da uruči poziv za saslušanje zbog "napada na ustavni poredak Kosova", rekao je još 25. aprila na vanrednoj konferenciji za novinare predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Hodža dodaje da, ako se neko ne odazove pozivu, nadležni imaju pravo da tu osobu privedu, odnosno uhapse. Podvlači da se poziv ne šalje po drugi put.

"Odbijanje (pojedinca da primi poziv) može dovesti do odlaganja, ali će definitivno (saslušanje) biti obavljeno", naglasio je Hodža.

Rakić je 9. juna potvrdio da je poziv stigao njemu, ali i potpredsedniku Srpske liste Igoru Simiću i članu predsedništva Slavku Simiću. Rakić je ponovio stav Srpske liste da se niko sa navodnih spiskova neće odazvati saslušanju te da će u slučaju hapšenja "uslediti protesti svim demokratskim i nedemokratskim sredstvima pa čak i sprovođenje građanske neposlušnosti".

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je ranije naveo kako Specijalno tužilaštvo navodno vodi postupak protiv više od 70 pripadnika srpske nacionalnosti sa severa Kosova zbog učešća na protestima od prošle godine, ali nije precizirao o kojim protestima se tačno radi. Iz Policije Kosova za region sever je ranije potvrđeno da policija pojedincima uručuje pozive, ali nisu precizno naveli šta stoji u tim pozivima, kome se uručuju i da li je neko prihvatio da primi poziv.

Kada su protestvovali Srbi na severu?

Pripadnici srpske zajednice su protestvovali u oktobru prošle godine, nakon akcije u borbi protiv krijumčarenja robom, koju je kosovska policija sprovela u regionu Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Severne Mitrovice. Kosovska policija saopštila je da je u toj akciji zaplenjena "švercovana roba, vredna više stotina hiljada evra", a zatvoreno je nekoliko alternativnih puteva, koji su se koristili za krijumčarenje robe.

Takođe, lokalni Srbi na severu Kosova su septembra prošle godine dve nedelje držali u blokadi dva prelaza Jarinje i Brnjak, nakon što je Vlada Kosova uvela recipročne mere Srbiji oko registarskih tablica. Na tim prelazima su sve vreme sa građanima bili i predstavnici Srpske liste.

"Tužilaštvo moralo da spreči dezinformacije"

Veroljub Petronić, izvršni direktor nevladine organizacije Humani Centar Mitrovica, koji se bavi i bezbedonosnim pitanjima, smatra da je Specijalno tužilaštvo iz Prištine trebalo odavno u javnost da izađe sa preciznim podacima oko procesa koji se vode protiv nekih pojedinaca.

Prema njegoovj oceni, jedino na taj način je mogla da se izbegne moguća destabilizacija.

Ovako, kaže Petronić, kruže razne dezinformacije a narod je uplašen jer putem aplikacije Viber kruže razni spiskovi s imenima ljudi iz redova srpske zajdnice sa severa Kosova.

"Tako se širi strah kod građana koji može da destabilizuje, ionako već nestabilnu situaciju. Sama činjenica kada neko zna da je na nekom spisku, ne znajući da li je taj spisak tačan ili nije tačan. Skoro se Policija oglasila da ima saznanja da se traga za nekim licima", podvlači Petronić u izjavi za Radio Slobodna Evropa.

U tom kontekstu, dodaje on, tužilac Kosova je bio u obavezi da razjasni kako su ti spiskovi došli do samih građana i za šta se oni tačno terete. Petronić navodi da je sada već i evidentno da će prva hapšenja izazvati proteste građana.

"Plašim se da se na tome neće završiti, nemiri su neminovni", smatra Petronić.

I politički analitičar iz Prištine Agon Maljići ocenjuje da situacija na severu Kosova može da eskalira ukoliko pojedinci nastave da odbijaju pozive tužilaštva i ako policija bude morala da reaguje. On navodi da niko ne bi trebao da bude iznad zakona, ali da u ovom slučaju tužilaštvo ipak treba da razmotri moguće opasnosti po bezbedonosnu situaciju, te da pronađe načina da upravlja situacijom.

"Pretnje bojkotom institucija ili (najava) građanske neposlušnosti su stalne na severu (Kosova) ali se do sada nisu ostvarile. Da li će se tako biti i dalje, nije jasno. Nejasan je i stav Beograda oko tog razvoja situacije", kaže Maljići.

Smatra i da bi Beograd ovu situaciju mogao da iskoristi za sticanje političkih poena na međunarodnoj sceni, odnosno za narativ kako se na Kosovu "progone Srbi".

Reakcija Srbije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju pri Vladi Srbije Petar Petković je 9. juna na Tviter nalogu naveo da je obavestio specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka o "progonu čelnika Srpske liste od strane Vlade Kosova” na čijem čelu je Aljbin Kurti.

Petković je napisao da se prevario svako ko misli da će uplašiti Srbe na Kosovu.

"Nije to ni jačima uspelo, neće ni Kurtiju koji bi da ruši mostove saradnje i mira. Srbi će ostati jedinstveni u odbrani legitimnih prava", napisao je Petković.