Hodža: Očekivali smo uzajamno priznanje u Vašingtonu, Kosovo je skliznulo u tehnička pitanja

Sejdi Hodža
Izvor: Klan Kosova

Poslanik Demokratske partije Kosova (DPK) Sejdi Hodža ponovio je stav svoje stranke u vezi sa sastankom u Vašingtonu na kojem su Kosovo i Srbija potpisali ekonomske sporazume sa Sjedinjenim Američkim državama, a delegacija je otišla da pregovara o uzajamnom priznanju.

Hodža je u emisiji „Info magazin“ na TV Kjlan Kosova rekao da je kosovska delegacija sa političke teme prešla na otvaranje tehničkih pitanja i dodao da DPK očekuje međusobno priznanje od sastanka u Vašingtonu održanog 4. septembra.

„DPK ima jasan stav o sporazumu koji je potpisan u Vašingtonu. Takođe smo imali jasan stav o delegaciji koja je tamo predstavljala Kosovo. Mi smo bili za ovaj sastanak i savetovali smo premijera Avdulaha Hotija da iskoristi ovu istorijsku priliku i da sa ovog sastanka Kosovo izađe sa uzajamnim priznanjem sa Srbijom i garantuje mesto u UN, kao i da sačuva suverenitet i teritorijalni integritet zemlje“, rekao je Hodža.

Istakao je da ono što se nije svidelo DPK, ali i mnogim građanima, jeste to što je Kosovo sa sastanka u Vašingtonu skliznulo sa političkog pitanja na otvaranje tehničkih tema povezanih sa prirodnim resursima na Kosovu.

„Za DPK je bilo neprihvatljivo, zašto je kosovska delegacija skliznula sa veoma važne teme, jer smo mi iz Vašingtona očekivali uzajamno priznanje“, rekao je Hodža.

Poslanik DPK je kritikovao sastav kosovske delegacije, za koju je rekao da nije pripremljena i koordinisana.

„Bilo je nekoliko nacrta sporazuma i u jednom od njih je rečeno da su korišćeni pojmovi ’Republika Kosovo’ i ’Republika Srbija’ i nakon protivljenja srpske strane ovaj termin je uklonjen, što je bio glavni pojam ovog dokumenta. Ono što je bilo loše za Kosovo je nedostatak koordinacije kosovske delegacije koja se ponašala kao da su predstavnici plemena, a ne predstavnici Vlade Kosova“, rekao je Hodža.

Prema njegovim rečima delegacija je bila nepripremljena i nije bila dobro koordinisana u Vašingtonu.

Naglasio je da je za DPK neprihvatljivo razgovarati o „mini-Šengenu“, a ne o članstvu u EU i garantovanju mesta u UN.

„Stalno zahtevamo da kosovska delegacija razgovara o Šengenu u Vašingtonu i garantuje ulazak Kosova u EU i sedište u UN, a ne da ima ’mini-Šengen’ koji je vrlo neprihvatljiv. Bilo je snažno ’ne’ DPK u vezi sa pitanjem ’mini-Šengena’ jer smo kao zemlja i država ispunili sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima“, rekao je Hodža.

Dodao je da je „klizanje delegacije sa političkog pitanja - uzajamnog priznanja i garantovanja mesta u UN - o tehničkim pitanjima bilo neprihvatljivo i neprihvatljivo je da su otvorene teme koje smo smatrali zatvorenim sa Srbijom“.

Rekao je da je DPK pružio podršku kosovskoj delegaciji i da za njih nije bilo važno (njihovo) neučestvovanje.

„Naravno, nikada nismo rekli ’ne’ saradnji u vezi sa kosovskim pitanjem. DPK uopšte nije konsultovan o nacrtu sporazuma. Uprkos drugim političkim strankama, dali smo podršku i rekli smo da bi kosovska delegacija trebalo da iskoristi stvoreni politički zamah da prvi put sedi u Beloj kući i razgovara o ovom pitanju“, rekao je Hodža.

Dodao je da nije bilo bitno da li je DPK deo delegacije ili ne.

„Rekli smo da ćemo dati podršku u Skupštini Kosova, ali upozorili smo premijera Avdulaha Hotija da Kosovo treba da govori samo u znak priznanja. Premijer nas je upozorio da će govoriti samo o priznanju Kosova i o očuvanje integriteta i teritorijalnog suvereniteta zemlje, a ne o pitanjima prirodnih resursa i ’mini-Šengenu“, rekao je Hodža.

Ocenio je da je Srbija u boljem položaju od Kosova posle sastanka u Vašingtonu.

„Mislim da je Srbija po pitanjima koja su od vitalnog značaja za Kosovo danas u povoljnijem položaju nego što je bilo Kosovo. Do sastanka u Vašingtonu bilo je suprotno, jer je Kosovo bilo u mnogo boljem položaju“, rekao je Hodža.