Hodžaj optužuje Srbe i Đurića za falsifikovanje istorije

Enver Hodžaj
Izvor: Tanjug

Zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj reagovao je na tvrdnje direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića koji je rekao da Novo Brdo nikada neće biti “kosovarski” spomenik. Hodžaj je u objavi na fejsbuku napisao da su Srbi uvek imali staro zanimanje - falsifikovanja istorije.

Hodžaj je u postu naveo da “pored svetski poznatih srpskih šovinističkih projekata, jedna od najstarijih srpskih profesija i jedna od političkih i nacionalnih misija je falsifikovanje istorije”. 

Kad im nedostaju kompetentni ljudi iz oblasti istorije, pronašli su neke osrednje istoričare koji su poslužili današnjoj politici i šovinističkim i ekspanzionističkim idejama, smatra Hodžaj, javlja "Gazetaexpress". 

“Još jedan izum srpskih naučnika izašao je ovih dana iz predavanja tzv. direktora Kancelarije za Kosovo, Marka Đurića. „Profesor“ Đurić, tokom svojih nastojanja da prisvoji kulturno nasleđe Kosova, u svom „predavanju“ je rekao da su u Novom Brdu „živeli Sasi, Grci, Dubrovničani“, ne spomenuvši Albance! Ova srpska propagandna metoda je stara i nepresušna,”- poručio je Hodžaj. 

On je kazao da je Novo Brdo albansko, kao što je i multikulturalno i da su tamo živeli Albanci, Srbi, Turci, Latini, Dalmatinci, Grci i Jevreji, zapitavši zašto neko u 21. veku tvrdi da je srpsko. 

“Ako se falsifikovanje srpske istorije koristi za politički dobitak, za ostvarivanje ekspanzionističkih ideja prema susednim narodima, niko ne može da politizuje istoriju Novog Brda i falsifikuje prošlost Kosova,”- zaključuje u postu Hodžaj.